Mama en meer

Wanneer en hoe stoppen met de pil?

Wat doet de pil?

Wanneer je de pil neemt, wordt in je lichaam een eisprong stelselmatig geblokkeerd.  De hormonen in de pil beïnvloeden de werking van de hypofyse, waardoor er in je eierstokken geen eicel rijpt.  Wie geen eicellen produceert, kan niet bevrucht raken.  Als je zwanger wil worden, moet je dus stoppen met de pil.

Wanneer en hoe stoppen met de pil?

Het voordeel van de pil is, dat je er helemaal zelfstandig mee kan stoppen.  Je hoeft daarvoor niet langs te gaan bij een arts.  Maar dat betekent ook dat je het misschien een beetje onbezonnen of op het verkeerde moment kan doen.

In elk geval is het het best om te stoppen met de pil aan het einde van een strip.  Zo geef je je lichaam de kans om met een schone lei te beginnen.  Dat betekent niet dat je, eens je geen pil meer neemt, onmiddellijk opnieuw vruchtbaar bent.  Je lichaam heeft even tijd nodig om zijn normale ritme terug te vinden.  Er kunnen dus wel een aantal weken overheen gaan voor je weer een natuurlijke eisprong krijgt.  Sommige vrouwen zijn onmiddellijk opnieuw vruchtbaar, bij andere duurt dat een aantal weken tot maanden.

Met onbezonnen stoppen bedoelen we stoppen in een opwelling, zonder grondig overleg vooraf met je partner, of, erger, zonder zijn medeweten.  Een zwangerschap en, meer nog, een kind, gooit je hele leven danig overhoop.  Wanneer je daar als koppel niet klaar voor bent, is het niet zo eenvoudig om op die keuze terug te komen.  Een kind stuur je nu eenmaal niet terug …

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

Denk even terug aan de tijd toen je de pil begon te nemen.  Herinner je je de nevenwerkingen nog die je toen ondervond?  Wel, iets gelijkaardigs staat je nu te wachten.  Ben je toen wat bijgekomen, of net afgevallen?  Dan zal het omgekeerde zich nu waarschijnlijk voordoen.  Ook je huid en je haar kunnen zich even anders gaan gedragen.  Maar net zoals toen, is dat effect maar tijdelijk.  Na enkele maanden, zodra je lichaam zijn natuurlijke ritme teruggevonden heeft, zal de situatie zich opnieuw stabiliseren.

Had je een onregelmatige cyclus voordien?  Dan is de kans reëel dat je opnieuw onregelmatig gaat menstrueren.  Maar het omgekeerde bestaat ook.  Bij sommige vrouwen houdt hun lichaam het pilritme aan, en zij zijn plots regelmatig na het stoppen met de pil.

Wanneer zwanger worden?

Een vaak gehoorde vraag rond stoppen met de pil is: wanneer mag ik zwanger worden? Daar is echt geen regel voor.  Het is niet beter of slechter om direct na je pilstop zwanger te raken dan om enkele cycli te wachten.  Vaak raadt men dat laatste aan, omdat het dan makkelijker is om, wanneer je zwanger bent, de exacte zwangerschapsduur te berekenen.  Maar het kan en het mag dus ook vanaf je eerste eisprong na het stoppen met de pil.

 Meer topics in het forum >>


Vaccineren: zin of onzin?