Categorie: financiën

Financiële tips voor ouders
De zwangerschapsperiode is een heel spannende tijd. Je bent natuurlijk erg benieuwd naar het kindje. Is het een jongetje of een meisje? Is hij/zij wel gezond en wel? Hoe zal mijn leven zijn eenmaal als het kindje geboren is?
 Naast de voorbereiding op de komst van je kindje zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het financiële aspect. Er komt heel wat op je af als het kindje wordt geboren. Deze tips helpen je alvast wat op weg met deze zaken.
Een baby kost geld. Zorg daarom dat je financiën op orde zijn en weet wat je te besteden hebt. Heb je er al over nagedacht of jullie beiden of één van jullie minder gaat werken en weet je welke financiële gevolgen dat zal hebben? Het is verstandig om dat van tevoren te weten.
Ook de eventuele kosten van kinderopvang kunnen van tevoren uitgerekend worden. Er is onderzoek gedaan naar de kosten van een kind en gebleken is dat één kind gemiddeld 17% van het netto-inkomen kost. Voor twee kinderen is het gemiddelde 26% van het inkomen. Bij drie kinderen wordt dat maar liefst 33%.
Ook al denk je er bij een geboorte niet zo bij na, het is verstandig om alvast na te denken over de financiële toekomst van het kind. Denk eraan dat het jouw taak is als ouder om je kind ‘de juiste bagage’ mee te geven voor een gelukkig leven. Er worden geen onmogelijke dingen verwacht en het is niet de bedoeling dat je een groot kapitaal voor je kind gaat opzij leggen om later een leven te leiden, waarbij het kind zelf de handen niet uit de mouwen leert steken. Zelfstandigheid is erg belangrijk, maar dient niet te worden verdrongen door bepaalde beloftes.
Welke tips kunnen we aan je meegeven?
Dit is erg simpel.
Wanneer je vroeg begint met sparen, bouw je langzaam, maar met niet al te hoge periodieke bedragen, voor het kind een leuk beginkapitaal op. Zo zorg je er beetje bij beetje voor dat je kind wanneer hij/zij de eerste stapjes in de wereld zet, ze niet aan hun lot worden overgelaten. Er zijn verschillende spaarproducten voor kinderen.
Je hoeft niet voor een specifiek kinderspaarproduct te kiezen. Soms blijken andere spaarregelingen veel aantrekkelijker. Het loont zich alle spaarproducten eerst met elkaar te vergelijken.
Wees er zeker van dat als je deze tips nauwlettend toepast je kind er erg blij mee zal zijn. 
Leer hem/haar al vroeg om nauwkeurig en oplettend met geld om te gaan. Wat kan en wat kan niet met het aanwezige budget?  Het zal hun veel voordelen bieden. Zo zal je kind opgroeien in een gezonde sfeer, met later het liefst een gezond budget.

adoptie

Adoptieverlof

Adoptieverlof kan je opnemen totdat het kindje 8 jaar is. Het recht op adoptieverlof verloopt op het moment dat het kind acht jaar wordt tijdens het verlof.

Lees verder »
Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT