Wanneer je mama of papa wordt, wil je in eerste instantie genieten van je nieuwe baby, je partner en je uitgebreide gezinnetje. Het laatste wat je wil, is je zorgen hoeven te maken over wat er allemaal fout kan lopen, hoeveel dat allemaal gaat kosten en hoe je dat allemaal gaat betalen. Daarom is het verstandig om op voorhand even stil te staan bij de verschillende
verzekeringsformules die je als kersverse ouder kan afsluiten.
Verzekeren gezin: hospitalisatie
Mama’s die ervoor kiezen om te bevallen in een ziekenhuis, doen er goed aan een hospitalisatieverzekering af te sluiten, willen ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Veel werkgevers bieden hun werknemers een
hospitalisatieverzekering aan waarin hun bevalling of die van hun partner verzekerd wordt. Is dat niet het geval, dan sluit je best een hospitalisatieverzekering af voordat je zwanger wordt, aangezien de meeste hospitalisatieverzekeringen een wachttijd hebben van negen maanden.
Het is moeilijk om een juist bedrag te plakken op wat
een bevalling exact kost, omdat er zoveel factoren zijn die een impact hebben op de prijs: wel of geen
epidurale verdoving, wel of geen keizersnede, eventuele complicaties bij mama en/of baby, éénpersoonskamer of niet, …
Bovendien dekken niet alle verzekeringen alle kosten. Wie mama wil worden, doet er dus goed aan verschillende polissen met elkaar te vergelijken.
Ziekteverzekering
Zowel mama’s als papa’s hebben na de geboorte recht op een periode van
betaald verlof: mama’s hebben recht op 15 weken (voor of na de geboorte), papa’s op 10 werkdagen na de geboorte op te nemen tot vier maanden na de geboorte.
Toekomstige mama’s kunnen tot maximaal zes weken van hun bevallingsverlof opnemen voor de bevalling. Wie minder (of geen) weken opneemt voor de bevalling, kan deze dagen opnemen na de bevalling, met uitzondering van één week. Tijdens de eerste 30 dagen van het bevallingsverlof, trekken mama’s 82 procent van hun brutoloon. De overige dagen vallen ze terug op 75 procent van hun begrensd brutoloon. Handig om weten is dat je achteraf belast wordt op de uitgekeerde bedragen. Hou daar dus rekening mee, wil je onaangename verrassingen vermijden.
Papa’s behouden de eerste drie dagen van hun vaderschapsverlof hun loon, dat uitbetaald wordt door de werkgever. De volgende dagen hebben ze recht op 82 procent van hun begrensd brutoloon, dat uitbetaald wordt door de ziekteverzekering.
Ook de nieuwe baby heeft een ziekteverzekering nodig. Bij aangifte van de geboorte ontvangen ouders een attest dat ze z snel mogelijk aan de mutualiteit moeten bezorgen. Kort daarna krijg je een SIS-kaart en klevertjes op naam van je baby.
Verzekering gezin
De familiale verzekering dekt schade die door jezelf of door één van je gezinsleden toegebracht wordt aan derden. Het is dan ook nodig om elke verandering in de gezinssamenstelling te melden aan de verzekeringsmakelaar bij wie je een familiale verzekering afsloot.
Autoverzekering
Door de autoverzekering ben je, in geval van ongeval, verzekerd voor een bepaald aantal inzittenden in je
wagen. Komt daar, door gezinsuitbreiding, verandering in, dan moet je je makelaar daar zo snel mogelijk van op de hoogte brengen.