Heel wat kersverse mama’s denken vlak na de bevalling: ‘dit nooit meer!’. De pijn en de uitputting liggen nog erg vers in je geheugen, en je hebt net een wolk van een baby in je armen liggen. Bovendien staat je hoofd nu helemaal niet naar
vrijen met je partner. Je lichaam wil nu gewoon even rust…
Elk kind, of het nu een eerste baby is of een volgende, gooit je leven drastisch overhoop, en je moet samen met je partner en eventuele andere kinderen op zoek naar een nieuw evenwicht. Precies om die reden is het aangewezen om kort na een geboorte geen drastische beslissingen te nemen over het al dan niet krijgen van
een volgend kind.
Laat de situatie wat stabiliseren, laat elk gezinslid zijn nieuwe plaatsje vinden, en neem dan in alle rust een beslissing. Geboortespreiding is het beste voor mama, papa en het gezin.
Geboortespreiding
Zie je een volgende baby wel zitten, maar nu nog niet? Dan zijn er twee mogelijke scenario’s:
- Mama’s die geen borstvoeding geven, kunnen vanaf de eenentwintigste dag na de bevalling opnieuw een eisprong krijgen en dus zwanger raken. Wil je niet zwanger worden, dan gebruik je best vanaf de vijftiende dag een voorbehoedsmiddel. In principe ben je vrij in de keuze van dat voorbehoedsmiddel, al zal je arts niet meteen overgaan tot het plaatsen van een spiraaltje.
- Bij mama’s die wel borstvoeding geven, is hun vruchtbaarheid, onder invloed van hun hormoonproductie, sterk verminderd. Toch ben je niet onvruchtbaar in deze periode. Hou er ook rekening mee dat zodra je begint met het geven van bijvoeding, je vruchtbaarheid opnieuw toeneemt.
Wil je niet zwanger geraken, dan gebruik je ook in dit geval best een
voorbehoedsmiddel. Kies je voor de pil, dan vraag je je arts best een voorschrift voor de zogenaamde ‘minipil’. Deze bevat een lagere dosis hormonen, die onschadelijk is voor je baby en – gezien je verminderde vruchtbaarheid – voldoende om niet opnieuw zwanger te raken.
Ja, graag! Wanneer?

Een drietal weken na je bevalling keert je normale cyclus terug en kan je dus
opnieuw zwanger raken. Bij mama’s die borstvoeding geven is hun vruchtbaarheid sterk verminderd, maar een zwangerschap is niet uit te sluiten.
Wie zwanger wil worden, moet vrijen, en de vraag is hoe snel je daar opnieuw zin in hebt. De eerste dagen en weken na de bevalling waarschijnlijk niet. Je lichaam is zich nog volop aan het herstellen, je hebt bloedverlies en je bent waarschijnlijk ook erg moe. De meeste artsen adviseren om toch een zestal weken te wachten met seks en om je lichaam zes tot twaalf maanden de kans te geven om zich te herstellen, zeker na een keizersnede.
Ben je toch eerder zwanger, dan hoeft dat geen probleem te zijn, maar een goede opvolging van je zwangerschap is dan wel noodzakelijk.
Neen, dank je…
Mama’s en papa’s die besluiten dat hun gezin compleet is, kunnen ervoor kiezen om één van beide partners te laten
steriliseren. In principe is dit een definitieve ingreep, dus je neemt deze beslissing best niet te lichtzinnig.