Wat te doen bij luieruitslag?
Elke baby krijgt vroeg of laat wel eens te maken met rode billetjes door luieruitslag: een irritatie van de huid op de billetjes en de schaamstreek die ontstaat door een combinatie van warmte, vocht en contact met urine en ontlasting. De huid is bedekt met rode vlekken, blaasjes of wondjes waardoor de baby extra last heeft. Baby’s die katoenen luiers dragen, hebben vaker last van rode billetjes door luieruitslag, omdat die het vocht dichter bij de huid vasthouden dan wegwerpluiers. Bovendien kan het gevoelige huidje van je baby reageren op restjes wasmiddelen in de stof van de luier.
Wat je baby best niet eet om luieruitslag te voorkomen
Gedacht wordt dat baby’s die flesvoeding krijgen gevoeliger zijn voor luieruitslag. Dit komt vooral voor bij de overgang naar een andere vorm van voeding. Dit valt te verklaren aan het feit dat de samenstelling van de ontlasting verandert en dat kan de tere huid van een baby irriteren. Geen paniek dus wanneer je je baby’s rode billetjes ziet, het is een overgangsfase.
Over het algemeen wordt er aangeraden om voorzichtig om te gaan met zure en pittige voeding. Daarbij behoren kiwi’s, (citrus)fruitsappen, enz. Ook ui, bonen en komen worden afgeraden. Raadpleeg een specialist als je niet zeker bent of je kind een bepaald voedingsmiddel mag innemen.
Hoe behandel je luieruitslag bij je baby
Luieruitslag is helemaal geen ernstige aandoening, die bovendien makkelijk te genezen valt, maar het is wel bijzonder vervelend en pijnlijk voor je baby. Hij zal vaker huilen en behoorlijk weerwerk bieden wanneer je hem wil verschonen.
Meestal kan je luieruitslag behandelen door je baby wat vaker te verschonen, zodra zijn luier nat of vuil is. Zorg ervoor dat zijn billetjes goed droog zijn voor je de luier omdoet en gebruik bij voorkeur een waterwerende zalf op basis van zinkoxide of vaseline.
Nog beter is het om je baby af en toe in zijn blote billetjes te laten liggen, zodat die aan de lucht kunnen drogen. Zie je na enkele dagen geen beterschap, dan raadpleeg je best een arts. Er zou dan meer aan de hand kunnen zijn, zoals een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Beide vereisen een aangepaste behandeling, maar je moet eerst uitsluitsel hebben om welke van de twee infecties het gaat.
Hoe kan je het voorkomen?
Luieruitslag voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus wanneer de je volgende tips toepast, kan je je baby heel wat pijn besparen:
- Was de billetjes van je baby bij het verschonen met lauw water, liefst zonder zeep. Probeer niet te wrijven maar lichtjes te deppen. Bij stoelgang kan je een beetje zeep gebruiken, maar kies dan voor een niet-geparfumeerde variant. Maak de billetjes altijd goed droog, vooral in de huidplooien; laat ze bij voorkeur drogen aan de lucht.
- Vermijd het gebruik van vochtige doekjes om de billetjes te reinigen. Vochtige doekjes zijn handig als je een keertje weg moet, maar voor dagelijks gebruik zijn ze af te raden wanneer je baby makkelijk last heeft van luieruitslag. Je zal ook merken dat er veel verschil is in vochtige doekjes en dat je baby een verschillende reactie ervoor kan hebben. Het best neem je doekjes zonder alcohol en parfum, deze ingrediënten kunnen de huid van je baby irriteren.
- Gebruik na het reinigen van de billetjes een beschermende crème. Talkpoeder gebruik je beter niet, omdat dat samenklontert in de huidplooien van je baby en daar de ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën.
Gebruik je katoenen luiers, spoel die dan na het wassen nog een keertje extra, zodat er zeker geen zeepresten in de stof achterblijven. Is het probleem hardnekkig, probeer dan eens de katoenen luiers met een een ander wasmiddel te wassen, liefst een zonder parfum.
Tags: luieruitslagrode billetjesZwangerschapscomplicaties
Dit vind je misschien ook leuk...