Baby’s begrijpen elkaar. Wist je dat baby’s elkaars
gevoelens begrijpen? Het lijkt niet te geloven, maar uit een onderzoek van de Amerikaanse
Brigham Young University is gebleken dat baby’s van amper vijf maanden oud in staat zijn om gevoelens van leeftijdsgenootjes af te lezen van hun gezicht. En daarbij kunnen ze een onderscheid maken tussen positieve en negatieve gevoelens.
Baby’s begrijpen elkaar
Tijdens het onderzoek kregen de baby’s twee televisieschermen te zien, waarvan het geluid uitgeschakeld was. Op het ene scherm was een huilende baby te zien, terwijl op het andere een lachend leeftijdsgenootje verscheen. Daarna werd het geluid van een huilende of een lachende baby afgespeeld.
En wat bleek? De baby’s waren telkens opnieuw in staat om beide geluiden aan het juiste beeld te koppelen. Wanneer ze gehuil hoorden, keken ze naar de huilende baby; hoorden ze lachen, dan richtten ze hun aandacht op het lachende gezichtje.
Wetenschappers durven hieruit concluderen dat erg jonge baby’s al in staat zijn om
emoties af te lezen van het gezicht van een leeftijdsgenootje. Al zijn ze zelf niet echt verrast door het resultaat. Jonge
baby’s communiceren zelf vooral aan de hand van emoties, aangezien ze nog niet in staat zijn om te zeggen wat ze denken, voelen of nodig hebben. Dat ze snel emoties leren onderscheiden is dus helemaal niet zo verwonderlijk.
De onderzoekers vinden het vooral interessant om na te gaan wanneer en hoe baby’s deze
vaardigheid onder de knie krijgen. Baby’s leren de eerste tweeënhalf jaar meer dan in de rest van hun leven. Het is dan ook boeiend om te weten wat ze precies wanneer aanleren en wat de invloed daarvan is op hun verdere ontwikkeling.