Meerdere talen leren kan heel zinvol zijn in onze
communicatieve maatschappij. Een
meertalige opvoeding levert een kind extra vaardigheden op. Kinderen kunnen deze talen thuis leren of elders. Sommige kinderen zijn er heel snel mee weg en gaan de verschillende talen netjes naast elkaar gebruiken.
Het kan ook voorkomen dat ze één taal beter leren dan een andere. De
taal die het kind het beste beheerst is de primaire taal en in veel gevallen de
moedertaal. In de loop der jaren kan de primaire taal wisselen, naargelang de intensiteit waarin deze gebruikt wordt.
Zoals steeds bij het aanleren van nieuwe
vaardigheden is het noodzakelijk om veel te oefenen met bijvoorbeeld
voorlezen. Zonder voldoende training, kan het moeilijk zijn voor kinderen om voldoende te begrijpen of te spreken in de verschillende talen.
Hoe geef ik een meertalige opvoeding?
- Hanteer de verschillende talen consequent vanaf het begin. Spreken beide ouders een verschillende taal, bied in dat geval elk steeds een en dezelfde taal aan. Zo geef je het kind een vast uitgangspunt.
- Je kan ook een eerste taal thuis toepassen. Dan kan het kind een tweede taal bijvoorbeeld op school leren.
- Geef je kind veel gelegenheid om de verschillende talen te horen en te gebruiken in dagelijkse situaties.
Zal het aanleren van verschillende talen
taalproblemen veroorzaken? Neen. Kinderen over de hele wereld leren meerdere talen simultaan aan zonder taalproblemen te ontwikkelen. Heeft het kind toch problemen met het leren spreken, zullen deze moeilijkheden zich voordoen in iedere taal die het leert.
Wat kan ik verwachten als mijn kind een
meertalige opvoeding geef?
- Het meertalige kind zal rond dezelfde leeftijd als het eentalige kind zijn eerste woordjes uiten. Rond de leeftijd van 2 jaar ongeveer worden deze woordjes uitgebreid naar twee woord uitingen zoals “mijn pop” of “ook drinken”.
- Af en toe kunnen kinderen bepaalde woordenschat of zinsbouw van de verschillende talen mixen. Dit is een normale gang van zaken in de taalontwikkeling bij meertalige opvoeding.
- Wanneer een nieuwe taal wordt aangebracht, is het mogelijk dat het kind wat minder spreekt gedurende een bepaalde tijd aangezien het eerst de nieuwe taal zal willen “absorberen”. Deze stille periode is eveneens normaal.
Welke hulpmiddelen kan ik hanteren?
Er zijn meerdere
hulpmiddelen nuttig bij het aanleren van een nieuwe taal. Zo zijn er
voorleesboeken of digitale voorleesverhaaltjes. DVD’s, CD’s en video’s kunnen de woordenschatvoorraad en de kennis van zinsbouw uitbreiden. Specifieke taalprogramma’s of zelfs taalkampen behoren eveneens tot de mogelijkheden.
Als mijn kind zich moeilijk kan uitdrukken, kunnen we ons dan best beperken tot één taal? In dit geval is het inderdaad optimaal om het aanbod te vereenvoudigen tot slechts één taal. Zonder evenwel een te plotse verandering door te voeren. Voor kinderen met problemen in iedere taal kan het aangewezen zijn om
professionele hulp te zoeken.
2 reacties
[…] Voed je kind op in de taal waarmee je zelf het best vertrouwd bent. Blijf bij die keuze, maar stel je ook positief op tegenover de andere ta(a)l(en) die het kind leert. […]
[…] werd in een later stadium op scholen verrijkt. Maar intussen zeggen deskundigen het tegendeel. Hoe eerder je begint met andere talen, des te beter voor je kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tot hun zevende […]