Een hoestend kind. Uch uch uch … Hoesten is een reactie van het lichaam op een prikkel in de luchtwegen. Er wordt druk opgebouwd in de borstkas, die dan met grote kracht wordt opgeheven, waardoor het typische hoestgeluid ontstaat. Op die manier hoopt het lichaam de vervelende prikkel te kunnen verwijderen.
Hoe werkt een hoestsiroop dan?
Een
hoestsiroop werkt in op het ‘hoestcentrum’ in de hersenen en zorgt ervoor dat dat minder snel geprikkeld raakt en niet of minder snel reageert op prikkels. Wanneer je kind hoest, lijkt een hoestsiroopje de makkelijke oplossing. Het is vrij verkrijgbaar bij de apotheek – dus je hoeft niet eerst langs de dokter – en kinderen vinden het zoete goedje (meestal) lekker. Toch is een
hoestsiroop meestal niet de beste oplossing. Een kind dat hoest, heeft vaak maar een doodgewone verkoudheid (die meestal vanzelf voorbijgaat), maar er bestaan ook
minder onschuldige oorzaken van hoesten. In plaats van die te maskeren met een
hoestdrank, doe je er beter aan een arts te raadplegen om na te gaan hoe de hoestbuien veroorzaakt worden.Een hoestsiroop werkt immers alleen in op de symptomen, en niet op de oorzaken van het probleem.
Beter niet, dus voor een hoestend kind?
Veel artsen raden het gebruik van hoestsiroop bij kinderen jonger dan een jaar ronduit af. Bij oudere kinderen kan een
hoestsiroop een hulpmiddel zijn om het kind rustig te laten slapen zonder gewekt te worden door zijn eigen hoestbuien – maar dan enkel vlak voor het slapengaan. Dit advies komt enerzijds voort uit een aantal studies die laten vermoeden dat veel
hoestsiropen eigenlijk niet écht werken en anderzijds uit de bezorgdheid om de bijwerkingen die hoestsiropen veroorzaken.Het zijn en blijven immers geneesmiddelen, dus je kan er maar beter voorzichtig mee omspringen. De belangrijkste nevenwerkingen waar artsen voor waarschuwen zijn:
- het hoge suikergehalte in de meeste siropen, wat – bij langdurig gebruik – tandbederf kan veroorzaken
- het feit dat hoestsiropen eigenlijk een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam uitschakelen.
Vaak komen bij het hoesten slijmen vrij, die naar buiten moeten. Door hoesten af te remmen, blijven die slijmen in de longen, wat op termijn gevaarlijk kan zijn voor het kind. Een hoestend kind heeft dus ook een functie.
Wat dan wel?
Allemaal goed en wel, maar wat kan je als ouder wel doen om je hoestende kind te helpen? Probeer eens een van de volgende middeltjes:
- Laat je kind veel drinken.
- Rook niet in de omgeving van je kind en laat je kind niet vertoeven in rokerige ruimtes.
- Zorg voor voldoende ventilatie.
- Zorg dat de lucht in de kamer voldoende vochtig is door bijvoorbeeld een bakje water op de radiator te plaatsen.
- Houdt de hoest aan, raadpleeg dan een arts om na te gaan wat aan de basis van het probleem ligt.