Fruitpap voor je baby
Voor veel mama’s is het uitkijken naar het moment waarop baby voor het eerst vast voedsel eet. Een belangrijke stap in zijn ontwikkeling. Voor meer informatie over deze stap, verwijzen we naar het artikel over overschakelen naar vaste voeding. Voor mama’s die met fruitpap willen starten, volgen hieronder alvast enkele tips.
Wanneer starten met fruitpap?
Veel mama’s vragen zich af wanneer ze met fruitpap moeten starten. In de regel is je baby toe aan vaste voeding vanaf de leeftijd van vier à zes maanden. Eerder starten is niet aan te raden, want niet alle functies in de nieren, darmen en maag zijn voldoende ontwikkeld. Verder ontwikkelt de baby de vaardigheden om vast eten te aanvaarden en door te slikken pas na 4 tot 6 maanden. Als je wacht tot je baby zes maanden is om over te schakelen van flesvoeding op vaste voeding, dan start je beter met groentepap. Veel mama’s ervaren dat baby’s een voorkeur hebben voor de zoete smaak van fruitpap. Wellicht is dat de reden waarom veel mama’s er dan ook voor kiezen om met fruitpap te starten.
Je kan je baby laten wennen aan de smaak van fruit (en aan de lepel in zijn mond) door hem een beetje (verdund) vers fruitsap te geven met een lepel. Maar je mag natuurlijk ook onmiddellijk fruitpap geven.
Het is ook mogelijk om te starten met (verdund) fruitsap om je baby te laten wennen aan de smaak. Je kan hem of haar wat vers sinaasappelsap geven voor of na de melk. Vergeet het zeker niet te zeven, zodat er geen pulp meekomt.
Welk fruit is geschikt?
Kies voor vers fruit. Dat bevat meer vitamine C dan fruit uit blik of glas en bovendien zijn er geen suikers aan toegevoegd. Ook gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Varieer met de soorten fruit die je gebruikt. Niet elke fruitsoort bevat evenveel vitamine C.
Kies voor rijpe, zachte en zoete vruchten, zonder schil of pitjes. Begin met licht verteerbare soorten zoals banaan, appel, peer, meloen, …
Daarna kan je gerust kiwi’s, citrusvruchten, … toevoegen. Introduceer je een nieuwe fruitsoort, geef die dan een paar dagen na elkaar. Reageert je baby hier allergisch op, dan weet je meteen zeker aan welke fruitsoort de reactie te wijten is.
Fruitpapa zelf maken
Er zijn veel soorten kant-en-klare fruitpapjes te koop die voorzien in baby’s behoefte aan vitamine C. Toch kiezen veel mama’s er bewust voor om fruitpap zelf te maken. Moeilijk is dat niet. Je verwijdert eventuele rotte of dorre delen en wast de vruchten grondig. Daarna schik je de vruchten en ontdoe je ze van eventuele pitten of stenen. Snij ze in gelijke stukjes en maak ze fijn met een vork, een rasp of een pers.
Mixen wordt afgeraden. Hierbij wordt erg veel lucht vermengd met de fruitpap, waardoor ze veel vitaminen verliest. Als het nodig is kan je de pap indikken met (glutenvrije) koekjes of meel. Geef de fruitpap aan je baby zodra ze klaar is. Voor gevorderde mama’s en baby’s is het fruitpapje met bosbes en appel een aanrader.
Enkele tips voor fruitpap
Maak de fruitpap niet op voorhand klaar. Zo gaat er te veel vitamine C verloren. Je kan ze ook niet bewaren in de koelkast of diepvriezer.
Voeg geen suiker of honing toe. Zo raakt je baby niet vertrouwd met de zuivere smaak van fruit en bovendien is het slecht voor zijn tandjes. Voeg ook geen melkproducten toe. Je baby’s nieren zijn nog niet klaar om de eiwitten die deze bevatten te verwerken.
Geef ook eens één fruitsoort apart. Zo leert je baby de smaak van elke fruitsoort afzonderlijk kennen.