Groentepap voor je baby
Wanneer starten met groentepap?
Veel mama’s vragen zich af wanneer ze met groentepap moeten starten. In de regel is je baby toe aan vaste voeding vanaf de leeftijd van vier à zes maanden. Als je wacht tot je baby zes maanden is om over te schakelen van flesvoeding op vaste voeding, dan start je beter met groentepap. Na zes maanden heeft je baby plots meer nood aan ijzer, en groenten bevatten heel wat meer ijzer dan fruit.
Welke groenten zijn geschikt?
Groentepap is een combinatie van aardappelen en één of meer soorten groenten in de verhouding ½, dus dubbel zoveel groenten als aardappelen. In principe kunnen alle groenten, maar in het begin geef je best licht verteerbare soorten zoals wortelen, bloemkool, courgette, spinazie, …Kies voor verse groenten. Deze bevatten meer vitaminen dan groenten uit blik of uit een bokaal. Diepvriesgroenten zijn wel een goed alternatief. Verwerk verse groenten zo snel mogelijk na aankoop.
Je mag de aardappelen af en toe ook vervangen door rijst of pasta. Deze laatste bevatten wel geen vitamine C.
Zelf groentepap maken
Er zijn veel soorten kant-en-klare groentepapjes te koop, aangepast aan verschillende leeftijden. Toch kiezen veel mama’s er bewust voor om groentepap zelf te maken. Hiervoor reinig en schil je de aardappelen. Verwijder dorre, rotte of verlepte delen van groenten, was ze en maak ze schoon. Snij alles in even grote stukken en doe aardappelen en groenten samen in een kom. Kook ze, stoom ze, of zet ze in de microgolf. Giet het kookvocht weg en plet alles met een vork of werk het door een roerzeef. Mixen wordt afgeraden. Hierbij wordt erg veel lucht vermengd met de groentepap, waardoor ze veel vitaminen verliest. Zout of kruiden voeg je best niet toe. Laat je baby de zuivere smaak van groenten ontdekken. Wat je wel best toevoegt is een lepeltje vetstof. Olie van plantaardige oorsprong (zonnebloemolie, arachideolie, olijfolie, koolzaadolie, …) verdient de voorkeur, maar ook plantaardige margarine is een optie. Vet is een noodzakelijke bouwstof voor je baby en bovendien maakt vetstof de groentepap smeuïger. Is de pap te droog, dan kan je altijd een beetje flessenwater toevoegen. Is de groentepap voldoende afgekoeld, geef ze dan onmiddellijk aan je baby.Wat met soep?
Net zoals soep bij volwassenen een volwaardige warme maaltijd niet kan vervangen, kan soep dat ook niet bij baby’s. Soep is wel een prima bron van vocht en mineralen, maar heel wat noodzakelijke vitaminen gaan verloren. Deze vitaminen kan je wel terugvinden in een groentepap. Let wel op, bij een baby van 6 maanden is melkvoeding nog steeds het belangrijkste voedingsmiddel. Er is dus weinig extra ruimte voor soep of andere dranken. Je kan wel een beetje soep toevoegen bij de groentepap indien deze te droog is.Enkele tips
Groentepap geef je best ’s middags. Zo is deze maaltijd voldoende verteerd tegen dat je baby aan de nacht begint. Voor sommige mama’s is dat moeilijk te organiseren. Moet je de groentepap ’s avonds geven, kies dan zeker voor licht verteerbare groenten.Warm groentepap nooit opnieuw op. Ook al is het lekker, appelmoes is geen groente. Zet dit dus niet te vaak op het menu. Maak je groentepap in de microgolfoven, roer ze dan heel goed om voor je ze aan je baby geeft. Een microgolfoven warmt immers erg ongelijkmatig op. Lust je kind een bepaalde groente niet direct? Wacht dan enkele weken voor je de groente opnieuw op het menu zet. Bronnen: Kindengezin.be
1 reactie
[…] van 30 tot -40°C. De meeste voedingswaarde gaat verloren bij de verwerking van groenten tot groentepap en fruit voor het invriezen, en dat gebeurt thuis vaak in veel minder ideale […]