Als prille mama is je baby natuurlijk het
centrum van je wereld. Je kan urenlang over hem vertellen. Jammer genoeg is niet iedereen in je omgeving daar altijd even blij mee. Ben je op zoek naar een plaatsje waar je ongestoord
babyverhalen kan vertellen zonder onthaald te worden op afkeurende blikken? Dan is een
mamacafé de oplossing! Een café zonder bier weliswaar.
Op
verschillende plaatsen in
Vlaanderen worden de laatste maanden mamacafés opgericht. Dat zijn plaatsen waar jonge moeders samenkomen met hun verhalen, vragen, twijfels …
Een plaats waar je bij lotgenoten even je verhaal kwijt kan. Een
verhaal dat daarom niet altijd een
probleem moet zijn. Gewoon een verhaal over hoe je met je baby speelt, of over de vorderingen die hij al gemaakt heeft. Een plaats waar je je baby borstvoeding kan geven of waar je een flesje of papje kan opwarmen, zonder dat iemand daarvan opkijkt.
Iedereen die over baby’s wil praten, is welkom, zegt één van de organisatoren van een dergelijk initiatief, of je nu zwanger bent van je eerste baby of net bevallen bent van je vijfde. Vaak is er ook een
vroedvrouw aanwezig die vragen van toekomstige of prille mama’s kan beantwoorden.
Mama café zonder bier
Mamacafés worden georganiseerd door allerlei instanties, zoals
mutualiteiten bijvoorbeeld, maar ook door particulieren. Volgens Kind en Gezin vormen zij een soort
‘surrogaatfamilie’. Steeds meer mensen wonen verder uit de buurt van hun familie, maar willen hetgeen gebeurt binnen de vier muren van hun gezin toch met iemand kunnen delen, en dan vooral met iemand die zich in dezelfde levensfase bevindt. En dat kan in een mamacafé ongestoord.
Het
publiek dat mamacafés over de vloer krijgen is heel divers: van huismoeders tot allochtone mama’s, van carrièrevrouwen tot moeders uit kansarme gezinnen. Een mamacafé is voor hen niet enkel een plaats waar ze hun verhaal kwijt kunnen, maar ook een momentje in de week voor zichzelf, waarop alles kan en niets hoeft. Even de sleur en de routine van elke dag achter zich laten en genieten van een babbel met andere vrouwen die hetzelfde meemaken.
Kind en Gezin bekijkt intussen of dergelijke initiatieven geen structurele plaats kunnen krijgen binnen het zorgaanbod dat zij bieden.
Totdat het zover is, kunnen geïnteresseerde mama’s terecht op
www.mammacafe.be.