Categorie: pijnbestrijding

Bevallen doet pijn. Dat weet iedere mama maar waar is die pijn nou goed voor? Tijdens de bevalling trekt je baarmoeder samen en dat veroorzaakt pijn. Pijn tijdens de weeën ontstaan door de ontsluiting enerzijds en de uitdrijving anderzijds.
De pijn bij de ontsluiting ontstaat door uitrekking van het onderste deel van de baarmoeder en de baarmoedermond. En tegelijkertijd drukt het hoofdje van je baby tegen de zenuwen en dat veroorzaakt een vage, onscherpe pijn in je buik, je rug, je benen en je vagina. De pijn bij de uitdrijving wordt veroorzaakt door uitrekking van het geboortekanaal en het perineum (het stukje huid tussen vagina en anus).
Deze pijnprikkels worden nu door een ander soort pijnzenuw doorgegeven en de pijn voel je scherp op die plaatsen. De pijn is in het waarschuwingssignaal dat je een rustige plek moet zoeken om te kunnen gaan bevallen. En pijn zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen en die zorgen ervoor dat je onverschilliger wordt voor de pijn en bereiden je voor op de bevalling en moederschap.
Lees in deze artikels meer over de oorzaken van pijn en wat je er tegen kan doen.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT