Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Thuis bevallen
Van het moment dat de weeën beginnen, voel je pijn. Aanvankelijk zullen deze nog meevallen, maar naarmate de tijd verstrijkt worden ze heviger en pijnlijker. In deze fase van je bevalling ben je wellicht nog thuis en heb je dus nog geen medische pijnbestrijding ter beschikking. Toch kun je ook nu al een aantal dingen doen om je pijn te verlichten.- Blijf rustig. Bedenk dat de pijn tijdelijk is. Binnen een minuut is het weer even voorbij.
- Praat jezelf moed in. Als al die andere vrouwen het kunnen, dan jij ook.
- Zoek een comfortabele houding om de weeën op te vangen. Voor sommigen werkt dat het best op handen en knieën, anderen staan liever rechtop terwijl ze zich ergens aan vasthouden, nog anderen willen liggen…
- Zorg voor een rustige omgeving waarin je kunt ontspannen. Zet een muziekje op, demp de verlichting, breng je kinderen naar een oppas…
- Van bij de eerste weeën kan een massage deugd doen. Vraag je partner om met zijn handpalm te drukken op de plaats waar je het meeste pijn voelt, en gedurende de hele duur van de wee.
- Neem een warm bad of een douche. Warm water verzacht de pijn en ontspant.
- Ook de warmte van een kruik kan deugd doen.
In het ziekenhuis bevallen
Eens je in het ziekenhuis bent aangekomen, kun je kiezen voor pijnbestrijding via medicatie. In de eerste fase van de bevalling, wanneer je bijvoorbeeld een of twee centimeter ontsluiting hebt, wordt soms gekozen voor een injectie met een pijnstillend medicijn. Die wordt meestal in de bil of het dijbeen gegeven, en zorgt ervoor dat de pijn vermindert. De meest efficiënte vorm van pijnbestrijding is evenwel de epidurale verdoving. Die zorgt ervoor dat je onderlichaam pijnvrij wordt gemaakt terwijl je toch nog controle houdt over je spieren en dus nog kunt persen.
Voor je een epidurale verdoving krijgt toegediend, wordt de huid op de injectieplaats lokaal verdoofd. Vervolgens wordt met een speciale naald een ruggenprik gegeven tussen twee wervels. Via deze naald wordt een fijne katheter tot in de epidurale ruimte geschoven – dat is de ruimte tussen het ruggenmerg. Zo bereikt de pijnstiller rechtstreeks de zenuwen van het onderlichaam. Via de katheter kan steeds een nieuwe hoeveelheid verdoving worden toegediend.
Meestal wordt een epidurale verdoving pas toegediend vanaf vier centimeter ontsluiting, tot maximaal acht centimeter.
1 reactie
[…] heeft de medische wereld daarvoor een oplossing. Net zoals je een tandarts niet in je tanden laat boren zonder verdoving, hoef je de pijn van een […]