Categorie: Zwanger worden op latere leeftijd

Een wijze meid krijgt haar kind op tijd. Met deze slogan wilden men destijds toekomstige mama’s aansporen om aan een gezin te beginnen op jongere leeftijd. Toch zien we dat veel vrouwen er, al dan niet bewust voor kiezen om op latere leeftijd mama te worden. Het heeft voor- en nadelen om op latere leeftijd zwanger te worden net zoals het voor- en nadelen heeft op jongere leeftijd een kindje te krijgen. In deze artikels meer informatie over zwanger worden op latere leeftijd. Op latere leeftijd wordt in het algemeen vrouwen bedoeld van 35 jaar en ouder.
Na je 30ste levensjaar vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw. De kans van een gezonde vrouw op haar 30ste jaar voor een zwangerschap is maandelijks 20%. Maar bij vrouwen van 38 jaar is dat gedaald tot nog maar 5% per maand. Dat betekent dus ook dat het 4 keer zolang kan duren om zwanger te raken. Naarmate je ouder wordt neemt ook de kans op een miskraam toe. Aangenomen wordt dat dit te maken heeft met de kwaliteit van je eitjes maar ook van je hormoonregulatie die zorgt voor de innesteling van de bevruchte eicel en voor een goede eisprong. Tot 35 jaar is de gemiddelde kans op een miskraam 10% en neemt toe tot 20% bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar en tot 40% bij vrouwen ouder dan 40 jaar.
De kans op een kindje met het syndroom van Down neemt ook sterk toe van 0,2% bij jonge vrouwen tot 5,5% bij vrouwen van 45 jaar.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT