In de meeste omstandigheden ontstaat een zwangerschap uit
geslachtsgemeenschap tussen man en vrouw. Maar in sommige gevallen lukt een natuurlijke zwangerschap niet. Er zijn allerlei manieren om de kinderwens toch nog te laten vervullen. Dankzij de wetenschappelijke evolutie in de laatste jaren zijn er verschillende behandelmethoden voor een zwangerschap.
Kunstmatige inseminatie zaadcellen
Bij
inseminatie zaadcellen worden de zaadcellen op het juiste moment bij de vrouw ingespoten om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Paren komen hiervoor in aanmerking wanneer zij te maken hebben met verminderde
zaadkwaliteit, de aanwezigheid van antistoffen tegen sperma in het baarmoederhalsslijm of wanneer er sprake is van onverklaarde onvruchtbaarheid.

Ook paren van wie zaad is ingevroren voordat de mannelijke partner door een ziekte of door bestraling onvruchtbaar werd, kunnen hiermee in aanraking komen.
KID (Kunstmatige Inseminatie zaadcellen (met Donorsemen)) kan ook toegepast worden als de man een erfelijke ziekte heeft en die niet door wil geven aan zijn kind. Ten slotte kunnen alleenstaande vrouwen en
lesbische paren kiezen voor inseminatie.
KIE
: Kunstmatige Inseminatie Eigen semen wordt toegepast als eerste poging tot zwanger worden. Meestal is de onderzoeksfase dan pas net begonnen en is er nog geen oorzaak aan te wijzen. Ook is dit een goede mogelijkheid als het sperma de eicel niet eens bereikt, dit kan door seksuele problemen zoals te vroeg klaarkomen of bij ovulatiestoornis.
Het zaad krijg je door masturbatie. Dit wordt op het vruchtbaarste moment van de vrouw ingespoten (inseminatie zaadcellen) hoog in de schede bij de baarmoedermond. Dit gebeurt 3 tot 6 keer bij de vrouw als er dan geen zwangerschap is ontstaan, kan de arts voorstellen over te gaan tot IUI.
IUI Intra-Uteriene Inseminatie is een methode waarbij met een dun slangetje zaad in de baarmoeder (intra-uterien) van de vrouw wordt gebracht (inseminatie). Dit gebeurt nadat uit het zaad van de partner de best bewegende zaadcellen zijn geïsoleerd. Hierdoor komen dus de paren in aanmerking waar de kwaliteit van het zaad niet zo hoog is. En de paren die al langer dan 3 jaar alles proberen, is dit dan ook de poging waard.
Voordat dit proces in gang wordt gezet moet de man zaad afleveren voor onderzoek. Dit om te kijken of er genoeg zaadcellen zijn om de kunnen insemineren. Als dit zo is, krijgt de vrouw hormonen (FSH) toegediend om de kans van de zwangerschap te vergroten.
Op het vruchtbaarste moment van de cyclus wordt het zaad geïnsemineerd (kunstmatige inseminatie zaadcellen) in de holte van de baarmoeder (uterus) en moet daarna zelf het einde van de eileiders zien te bereiken, waar de bevruchting dan plaats zal vinden. De kans op slagen is bij elke poging 10%
Spermadonor
Dit is de
spermadonor. Als het zaad van de partner echt niet de juiste kwaliteiten bevat kan je met behulp van een donor de vrouw laten insemineren. De
spermadonor moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Er mogen geen aangeboren of bekende
erfelijke aandoeningen in zijn familie voorkomen. Er wordt bij het selecteren van een donor rekening gehouden met huidskleur, lengte, kleur ogen en soms haartype en haarkleur.
1 reactie
[…] van medisch begeleide voortplanting zullen beperken. Zo zal bijvoorbeeld ook de leeftijd waarop kunstmatige inseminatie terugbetaald wordt, verlaagd worden van 42 naar 41 jaar. Het totale pakket aan maatregelen zou […]