Categorie: Roken en alcohol

Roken en alcohol drinken hebben nadelige gevolgen voor de gezondheid en de ontwikkeling van je (ongeboren) baby. Maar desondanks blijft één op de 4 zwangere vrouwen alcohol drinken en één op de vijf blijft roken.
Alcohol kan de foetus beschadigen via de placenta. Onderzoeken hebben aangetoond dat alcohol een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kindje waardoor ze slechter kunnen slapen, trager kunnen reageren en kalmeren langzamer na opwinding. Het kan leiden tot een lagere IQ, leerstoornissen en verminderde sociale vaardigheden.
Nicotine en koolmonoxide die je inhaleert bij (mee)roken hebben invloed op de groei en ontwikkeling van de foetus. Koolmonoxide heeft invloed op het zuurstof gehalte in het bloed en nicotine zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten met als gevolg dat je kindje minder zuurstof en voedingstoffen krijgt. Kindjes van rokende moeders wegen bij de geboorte gemiddeld 250 gram minder.
Wil je zwanger worden dan leidt roken ook verhoogde kans op onvruchtbaarheid. Bij rokende vrouwen duurt het gemiddeld 30% langer om zwanger te raken.
Maar ook mannen die roken hebben een verminderde vruchtbaarheid.
Kortom, je laat het best roken en drinken van alcohol tijdens je zwangerschap of als je zwanger wilt worden.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT