Door roken tijdens de zwangerschap, maar ook voordat je zwanger bent neemt de
vruchtbaarheid af, terwijl de kans op
complicaties tijdens de zwangerschap toeneemt. En de cijfers liegen er niet om… Roken tijdens de zwangerschap doe je beter niet.
Als een vrouw 15 sigaretten per dag rookt, duurt het gemiddeld twee keer zo lang voor zij
zwanger wordt. Bij
mannen die roken is het sperma van slechtere
kwaliteit dan van mannen die niet roken. Zij maken minder zaadcellen en zaadvocht aan en de zaadcellen die zij aanmaken hebben vaker een afwijkende vorm.
Roken tijdens de zwangerschap
Als een vrouw tijdens de
zwangerschap rookt, neemt de kans op tal van
afwijkingen toe. Klompvoetjes, een gespleten gehemelte, groeivertraging en zelfs een miskraam of een doodgeboorte kunnen mede door roken veroorzaakt worden. Door roken tijdens de zwangerschap wordt de wand van de placenta namelijk dikker. Hierdoor is het voor de baby moeilijker om zuurstof en voeding op te nemen en afvalstoffen kwijt te raken.
Kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap hebben in hun verder leven vaker last van
overgewicht en ze blijken vaker agressief te zijn. De kans dat zij ooit in aanraking met de politie komen, is twee keer zo groot als bij kinderen van niet rokende moeders. De verminderde
vruchtbaarheid bij vrouwen wordt zelfs een generatie doorgegeven. Dochters van rokende moeders hebben op latere leeftijd zelf ook vaker last van
vruchtbaarheidsproblemen.
Rokende vaders hebben een grotere kans op een kind dat vóór zijn of haar vijftiende jaar aan kanker overlijdt dan niet-rokende vaders. Er wordt vanuit gegaan dat dit komt doordat roken de zaadcellen van de man beschadigt.
Dit is de conclusie uit Engels onderzoek naar 2567 kinderen die tussen 1971 en 1976 aan kanker overleden. Bij vaders die in de periode van de
conceptie gemiddeld één pakje sigaretten per dag rookte, was de kans dat hun kind dat kanker zou krijgen 30 % hoger dan bij niet rokende leeftijdsgenoten. Door het roken van twee pakjes per dag werd dit risico zelfs met 60 procent verhoogd.
Opvallend gegeven was dat de
onderzoekers geen verband tussen roken door de moeder en de kans op
jeugdkanker zagen. Onderzoeksleider
dr. T. Sharan concludeert hieruit dat beschadigd sperma de meest waarschijnlijke oorzaak van het verhoogde risico is. De onderzoeksresultaten zijn in lijn met andere studies in Engeland en de VS naar de relatie tussen roken door de ouder(s) en jeugdkanker.
Amerikaans onderzoek toont aan dat roken niet alleen een vernietigend effect heeft op de
spermacellen van de rokende vader. Als de baby een jongetje is, zal zijn sperma zeer waarschijnlijk ook aangetast zijn door het rookgedrag van zijn vader. De spermadefecten kunnen tot wel vier generaties doorgegeven worden.
Kortom, stop direct met
roken tijdens de zwangerschap als je gaat proberen om
zwanger te worden. Dit geldt natuurlijk zowel aanstaande vaders als voor aanstaande moeders.
Het is nog niet te laat…
De
schadelijke effecten van het roken gaan gelukkig zelf ook snel in rook op. Moeders die rond de
conceptie zijn gestopt met roken, hebben evenveel kans op een gezonde baby als niet-rokende moeders. Voor rokende vaders is dit (nog) niet onderzocht.