Categorie: Je Lichaam en je cyclus

 De cyclus van de vrouw
De gemiddelde cyclus van de vrouw duurt 28 dagen en 14 dagen voor je weer ongesteld wordt komt er een eitje vrij. Dit is de eisprong of ovulatie. De cyclus begint op de eerste dag van bloedverlies tot de volgende eerste dag van bloedverlies.
Niet bij iedere vrouw is het precies 28 dagen en kan onregelmatiger zijn. Sommige vrouwen kunnen de de ovulatie voelen als een soort van kramp of beetje pijn onder in je buik. Door de verandering van de hormonen, toename van oestrogeen, in je lichaam kan je juist in die periode meer zin krijgen om te vrijen. Je voelt je aantrekkelijker.
De normale en witte afscheiding zal rond de ovulatie helder en glanzender en dat duurt gemiddeld 3 tot 4 dagen. Als het eitje bevrucht wordt dan begint je zwangerschap.
Het moment van de eisprong en je cyclus kan je zelf ontdekken door goed te letten op de signalen van je lichaam. De temperatuur van je lichaam (gemeten in bed in de ochtend) zal tijdens de eisprong wat hoger zijn. Na de eisprong zal je baarmoederhals een beetje openstaan en zacht zijn. Als je niet vruchtbaar bent juist gesloten en harder. Je kan dat zelf herkennen. Maar ook aan de afscheiding kan je je vruchtbare periode herkennen. Als de afscheiding helder en glanzend is en soms wat draderig dan zit je in je vruchtbare periode. Is de afscheiding witter en dikker dan kan je vaststellen dat je buiten je vruchtbare periode zit.
Herken deze veranderingen en je weet wanneer de kans om zwanger te worden het grootst is.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT