Voor veel koppels maakt het niet zo veel uit of het kindje dat ze verwachten
een jongen of een meis is. Andere mama’s en papa’s in spe hebben dan weer wel een uitgesproken voorkeur voor een van beide. Ik wil een jongen of een meisje! Jammer genoeg – of misschien gelukkig maar – heb je dat niet in de hand. Of toch?
Wel, om te beginnen moet je weten dat
het geslacht van een kind bepaald wordt op het ogenblik van
de bevruchting, en wel door de genetische samenstelling van de zaadcel. Elke zaadcel heeft een geslachtchromosoom,en dat kan X of Y zijn. Eicellen hebben ook een geslachtschromosoom, maar dat is altijd X. Wanneer een eicel versmelt met een zaadcel die een Y-chromosoom draagt, krijg je een jongen, in het andere geval een meisje. De natuur bepaalt: het is niet ik wil een jongen maar ik krijg een jongen.
Ik wil een jongen: eet zout

Nu bestaan er heel wat
voedingsadviezen die zaadcellen met een X- of net die met een Y-chromosoom een extra duwtje in de rug zouden geven. Even surfen op het net levert al gauw een aantal jongens- of meisjesdiëten op. Wie een dochter wil, zou veel
melkproducten moeten eten. Natrium en kalium (wat je bijvoorbeeld vindt in zout, bananen en tomaten) worden dan weer aangeraden aan wie hoopt op een zoon.
Of die voedingsadviezen werken bij mannen is niet bekend, maar voor vrouwen ligt dat anders. Hun voeding zou namelijk de zuurtegraad van de vagina beïnvloeden, waardoor de ene dan wel de andere soort zaadcellen bevoordeeld wordt. Dat is althans de achterliggende gedachte, want wetenschappelijk bewijs voor deze theorie ontbreekt helaas.
Sekstheorie
Een andere veelgehoorde stelling is dat het moment waarop je met je partner vrijt en de frequentie van dat vrijen een invloed heeft op het geslacht van een baby. Zaadcellen met een Y-chromosoom zouden sneller en vinniger zijn, maar minder lang overleven. Zaadcellen die voor een dochter zorgen beschikken dan weer over een groter ‘uithoudingsvermogen’. Concreet: wie vaak vrijt of
vrijt op het moment van de eisprong maakt meer kans op een zoon. Koppels die verlangen naar een dochter, duiken beter enkele dagen voor de eisprong tussen de lakens.
Bakerpraatjes, zo blijkt. Er is namelijk wel wat wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp die heel deze stelling onderuit haalt.
In theorie …
Toch is het theoretisch mogelijk om zaadcellen met een Y- en een X-chromosoom te scheiden. Dat gebeurt in een laboratorium met behulp van een centrifuge. Maar precies om het evenwicht waar moeder natuur voor gezorgd heeft niet te verstoren, is het in België niet toegelaten om het geslacht van je baby te kiezen, tenzij daar een medische indicatie voor is.
Maar een yoghurt of een banaan op zijn tijd kan natuurlijk nooit kwaad …
2 reacties
[…] wel: je kan niet naar je arts toestappen en zeggen dat je een voorkeur hebt voor een jongen of meisje. Selectie op basis van persoonlijke voorkeur is immers bij wet verboden. Om ethische redenen, maar […]
[…] toeneemt met de leeftijd, krijgen de meeste mensen een donkerder haarkleur na verloop van tijd. Uw jongetje of meisje kan met het lichtste haar geboren worden, maar later in het leven toch een bruin haar […]