Voeding tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap komt alles wat je als mama eet ook bij je kindje terecht. Daarom is het aangewezen om even stil te staan bij wat je best wel en best niet eet. Voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk.
Mama’s die gezond eten tijdens de zwangerschap, verhogen immers de kans op een vlotte bevalling en een vlot herstel na de bevalling. Bovendien komt mama’s gezonde eetpatroon ook de ontwikkeling van de baby te goede en heeft het een positieve invloed op de gezondheid van de baby na de geboorte.
Voeding tijdens de zwangerschap: Gezond en gevarieerd
Men zegt wel eens dat je tijdens de zwangerschap ‘voor twee’ moet eten. Dat betekent natuurlijk niet dat twee keer zoveel met eten, wel dat je twee keer zo gezond moet eten. Wie de richtlijnen van de voedingsdriehoek opvolgt, kan ervan op aan dat ze gezond en gevarieerd eet.
Toekomstige mama’s die de eerste drie maanden (of misschien langer) last hebben van (ochtend)misselijkheid, maken zich misschien zorgen of ze wel voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Bespreek dit altijd met je arts, en neem in geen geval op eigen houtje voedingssupplementen in.
Sommige mama’s zien er tegenaan om aan te komen in gewicht, en gaan ‘lijnen’. Dat is geen goed idee, omdat het de ontwikkeling van de baby in het gedrang kan brengen en het eigen herstel na de bevalling zal belemmeren.
Wat je beter vermijdt
Sommige voeding tijdens de zwangerschap kan je beter vermijden, omdat er een kans bestaat dat ze bepaalde bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Eet dus best geen rauw of niet goed doorbakken vlees, rauwe melk of kazen die van rauwe melk (au lait cru) gemaakt zijn, rauwe of koudgerookte vissoorten en schaaldieren en rauwe groenten waarvan je niet zeker bent dat ze goed gewassen en vers versneden werden. Er bestaat altijd een kans op een toxoplasmose of listeriose besmtting.
Zorg ervoor dat wat je eet, altijd vers is en was je handen grondig voor elke maaltijd, of voor je begint te koken. Een goed hygiëne is altijd belangrijk.
Roken en alcohol
Roken en alcohol zijn twee erg schadelijke stoffen voor een ongeboren baby. Het is dus aan te raden om tijdens de zwangerschap geen alcohol te drinken en niet te roken.
Alcohol kan, zelfs in erg kleine hoeveelheden, een groeiachterstand of een vertraagde mentale ontwikkeling veroorzaken bij je baby. Nicotine heeft gelijkaardige gevolgen. Bovendien zien we dat baby’s van mama’s die rookten tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht hebben en een verhoogd risico lopen op wiegendood.
Opgelet met medicijnen
Ook medicatie die je tijdens de zwangerschap neemt, komt bij de baby terecht. Het lijdt geen twijfel dat niet alle medicatie, zeker niet in ‘volwassen’ dosissen, geschikt is voor je ongeboren kindje. Vooral het eerste trimester van de zwangerschap is de baby bijzonder kwetsbaar, maar ook de rest van de zwangerschap moet je erg voorzichtig zijn.
Ook met geneeskrachtige kruiden en ‘natuurlijke’ producten, moet je opletten. Vaak is de samenstelling ervan niet gekend of niet getest. Sommige natuurlijke producten kunnen eveneens schadelijk zijn voor je baby.
Neem best nooit medicatie, zelfs geen onschuldige pijnstiller of een vitaminepreparaat, zonder dit met je arts te bespreken.