Wanneer vertel ik het mijn baas?
De meeste vrouwen kiezen ervoor om niet meteen iedereen in te lichten over hun zwangerschap. Het is nog pril en het is gewoon leuk om dat kostbare geheim nog even te delen met je partner alleen. Toch doe je er goed aan je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

Wanneer vertel ik het mijn baas het beste? Na het kritische
eerste trimester weet je meestal wel of je een normale zwangerschap hebt en dan kan je zeker je baas inlichten. Durf je het eerder dan is dat beter want hoe eerder je je baas inlicht hoe eerder je ‘beschemrd’ bent door de wettelijke regelingen.
Wanneer je je werkgever inlicht, bezorg je hem een doktersattest waarop de
vermoedelijke bevallingsdatum vermeld staat. Dat doe je best met een aangetekend schrijven. Wil je het hem toch liever persoonlijk melden, vraag dan een handtekening voor ontvangst.
Waarom zo officieel, vraag je je misschien af. Wel, vanaf het ogenblik dat je je werkgever ‘officieel’ op de hoogte hebt gebracht van je
zwangerschap, geniet je een aantal
beschermende maatregelen:
- De allerbelangrijkste bescherming is die tegen ontslag. Die loopt tot één maand na je bevalling.
- Je mag geen overuren presteren en gedurende acht weken voor de bevalling kan je niet verplicht worden tot nachtwerk.
- Je mag geen arbeid uitoefenen die schadelijk kan zijn voor je zwangerschap. Je werkgever moet dan andere taken voorzien. Is dat niet mogelijk, dan wordt je arbeidsovereenkomst tijdelijk opgeschort en kom je in de ziekteverzekering terecht.
Ben je werkloos, dan breng je het best de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (
VDAB) op de hoogte. Ook dat doe je best met een aangetekend schrijven. Zo krijg je geen werk aangeboden dat schadelijk kan zijn voor je zwangerschap. Werk weigeren omdat je zwanger bent, mag niet.