Categorie: Je lichaam

 Je lichamelijke veranderingen zijn niet steeds van buitenaf zichtbaar. Zo worden er binnen in je lichaam vanaf dag één grote voorbereidingen getroffen. Dit om je kind zo juist mogelijk op de wereld te plaatsen. Zo ontwikkelt zich in amper 9 maanden in de buik ‘een klein mensje’. Het is en blijft een wonder… een echt scheppingwonder.

De zwangerschap brengt voor de een meer lichamelijke veranderingen met zich mee dan bij de ander. In dezelfde zwangerschapsweek kan de ene vrouw een flinke buik hebben, terwijl er bij de ander in dezelfde week nog niet veel te zien is.
 Naast een dikkere buik word je snel zwaarder. Drie kilo in drie maanden tijd is heel normaal. Zo zullen je borsten en heupen vaak ronder worden en misschien wat uitzetten. Ook zouden je bovenarmen wel eens wat zwaarder kunnen worden door. Dit kan het gevolg zijn van vetafzetting. 
Sommige vrouwen houden meer vocht vast in hun lichaam. Het is een feit dat je gewicht vaak ook wordt bepaald door de hoeveelheid vocht in je lichaam.

De huishouding van je lichaam verandert eveneens. Hormonen hebben de hoofdrol in het spel van de zwangerschap. De gevolgen kunnen bijdragen tot misselijkheid, hoofdpijn, moeheid en andere kwaaltjes en kwalen. De hormonen zullen alles in staat stellen om jouw baby een goede ontwikkeling te laten hebben. Geleidelijk maar snel past jouw lichaam zich aan de nieuwe situatie aan. Zo zullen je borsten worden voorbereid op melkproductie en zullen ze wat steviger worden. De bekkenspieren zullen wat versoepelen om jouw bekken te laten uitzetten tijdens de bevalling.

Voor je lichaam is de baby prioriteit nummer één. De rest kan later nog volgen. Je zal er dus daarom tijdens de zwangerschap vooral op letten dat je je lichaam niet te fel verontreinigt. Roken, alcohol en erg zoete/zure/pikante producten dienen het best in de mate van het mogelijke vermeden te worden. De energie die je vroeger had, kan even als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Jouw beschikbare energie wordt nu grotendeels aangewend voor de ontwikkeling van jouw kindje en ter voorbereiding op een goede start in de wereld. Je hebt in deze periode meer slaap nodig dan je gewend was. Vaak zal je de eerste paar maanden ook eerder moe zijn. Luister naar jouw lichaam en zorg ervoor. Je lichaam zorgt voor je baby.

omega

Weet welke omega je eet …

Artsen hebben vastgesteld dat mama’s die tijdens de zwangerschap veel omega-6 vetzuren binnenkrijgen, meer kans hebben op een kind met overgewicht. Daarvoor bestudeerden ze de vet- en spiermassa van zo’n driehonderd jongens en meisjes...

Lees verder »
Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT