Stel je voor: je verlangt naar een kindje, je krijgt eindelijk het blije nieuws te horen dat je zwanger bent, en kort daarna moet je dat kostbare leven al opnieuw loslaten door
een miskraam. Een nachtmerrie die je niemand toewenst. Nog verschrikkelijker is het wanneer zoiets meer dan één keer gebeurt, een meervoudige miskraam.
Maar nu zijn Britse onderzoekers erin geslaagd een mogelijke oorzaak van herhaalde miskramen te achterhalen. Goed nieuws, want pas wanneer de oorzaak gekend is, kan men beginnen werken aan een remedie.

Een baby in je buik is – hoe raar het ook klinkt – een ‘vreemd’ wezen voor je lichaam. En je lichaam is erop ingesteld om lichaamsvreemde elementen af te stoten. De reden waarom dat met een baby niet gebeurt, is omdat bepaalde moleculaire signalen ervoor zorgen dat het embryo door het lichaam van de moeder gezien wordt als lichaamseigen en dus geaccepteerd wordt. Bij mama’s met een meervoudige miskraam, blijkt er nu
iets fout te lopen met die signalen.
Wanneer
een eicel bevrucht is, heeft die enkele dagen de tijd om zich in te nestelen in de baarmoeder. Over hoe dat precies gebeurt, is eigenlijk maar weinig bekend. Wel weten we intussen dat de baarmoeder, in de dagen dat ze ‘klaar’ is om een embryo te ‘ontvangen’, chemische signalen uitzendt. En die chemische signalen werden nu dus door enkele Britse wetenschappers nauwkeurig onderzocht.
En wat bleek? Eén bepaalde molecule, namelijk
IL-33 bleek daarbij een belangrijke rol te spelen, omdat het tijdens de innestelingsfase door verschillende cellen in de baarmoeder wordt afgegeven. Wanneer alles goed loopt, is het effect van deze molecule erg beperkt in tijd – tot een drietal dagen. Bij vrouwen met een meervoudige miskraam, loopt dat uit tot wel tien dagen. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een voordeel, maar het betekent dat de innesteling veel minder goed gecontroleerd wordt door het lichaam.
De wetenschappers achter de studie zijn hoopvol gestemd over het vinden van een remedie. Ze maken zich sterk dat het probleem verholpen kan worden met medicatie. Wordt ongetwijfeld vervolgd …