Heb je je weleens afgevraagd waarom kinderverzorgsters en kleuterleidsters onmiddellijk stoppen met werken wanneer ze zwanger zijn? Zo willen ze een besmetting met het
cytomegalovirus, ook wel
CMV genoemd, vermijden. Een besmetting met CMV is meestal onschuldig, maar voor ongeboren baby’s en mensen met een verzwakte weerstand kan zo’n infectie ernstige gevolgen hebben.
Omdat zwangere vrouwen zo’n besmetting kunnen doorgeven aan hun baby, doen ze er best alles aan om een
cytomegalovirus besmetting te voorkomen. Het virus komt voor in allerlei lichaamsvochten: urine, speeksel, stoelgang, bloed, tranen,
moedermelk … Wie in contact komt met deze vloeistoffen, kan besmet raken met CMV.

Wie het cytomegalovirus oploopt, heeft daar meestal weinig tot geen last van. Mogelijke symptomen zijn: koorts, keelpijn, vermoeidheid en gezwollen klieren. Maar wie goed gezond is en voldoende weerstand heeft, herstelt van de infectie en ondervindt geen gevolgen op lange termijn. Dat geldt helaas niet altijd voor mensen met een verzwakte weerstand en ongeboren baby’s.
Van alle
baby’s die tijdens de zwangerschap een infectie oplopen, krijgt tien à vijftien procent problemen. Meestal hebben ze last van stollingsafwijkingen en vertonen ze een groeiachterstand. Ernstigere problemen kunnen zijn: een te klein hoofd, verkalking van de hersenen, stuipen, abnormale spierspanning, gehoor- en gezichtsproblemen. Ook een algemene
ontwikkelingsachterstand, zowel lichamelijk als geestelijk, komt voor. Artsen vermoeden ook dat er een verband bestaat met leerstoornissen.
Wil je een cytomegalovirus besmetting tijdens je zwangerschap vermijden, hou dan rekening met de volgende
raadgevingen:
- Was je handen regelmatig met water en zeep, zeker na elke luierwissel van een ouder kind, en na elk contact met speeksel en/of snottebellen.
- Draag zo weinig mogelijk juwelen aan je handen. Die verhinderen een grondige handhygiëne.
- Geef geen kusjes op de mond, en al zeker niet aan kinderen jonger dan vijf of zes jaar.
- Deel geen eet- of drinkgerei.
- Werk je in een crèche, een kleuterschool, een labo … waar je in contact komt met mogelijk besmette lichaamsvochten? Licht je werkgever dan zo snel mogelijk in over je zwangerschap. Je hebt recht op een overplaatsing naar een andere dienst of, als dat niet mogelijk is, ziekteverlof.