Je hoort allerlei wilde verhalen of het effect of zelfs het gevaar van koffie drinken tijdens je zwangerschap. Moet je als zwangere vrouw afkicken van je bakje troost? Mag koffie als je zwanger bent?
Laat ons beginnen met te stellen dat er al heel wat onderzoek gedaan is naar het effect van koffie tijdens de zwangerschap. Alleen zijn de resultaten van die onderzoeken van erg verschillend. We zetten er even enkele op een rijtje:
- Een Deense studie stelde vast het risico op een miskraam verdubbelt wanneer je als toekomstige mama meer dan acht koppen koffie per dag drinkt. Een gelijkaardige Amerikaanse studie berekende dat dat al het geval was na twee kopjes per dag. Ter vergelijking: vrouwen die geen koffie drinken, hebben twaalf procent kans op een miskraam.

Daarnaast zijn er een reeks onderzoeken die rekening houden met
misselijkheid tijdens de zwangerschap. Vrouwen die vaak misselijk zijn, blijken minder risico te lopen op een miskraam. En laat misselijkheid nu net een reden zijn om geen koffie te drinken. Het lagere risico op een miskraam is volgens deze studies geen gevolg van een gebrek aan koffie, maar van de misselijkheid zelf.
- Een andere reeks studies toonde aan dat baby’s van mama’s die tijdens hun zwangerschap meer dan twee koppen per dag drinken, gemiddeld een lager geboortegewicht hebben. Vreemd genoeg waren baby’s van vrouwen die hun koffieverbruik drastisch beperkten tijdens de zwangerschap (tegenover voor ze zwanger werden) dan weer zwaarder.
Ook zijn er studies die een lager geboortegewicht koppelen aan roken en (alcohol) drinken, twee slechte gewoontes die vaak samengaan met een stevig koffieverbruik.
- Tot slot is er nog een groep van onderzoeken die beweert dat veel koffie drinken zwanger worden bemoeilijkt – al zijn er evenveel studies die wat dat betreft geen verschil aangeven tussen koffiedrinksters en geheelonthoudsters.
De gevolgen van koffie tijdens de zwangerschap voor je baby en jezelf
Momenteel zijn er nog geen definitieve uitspraken gedaan of koffie nu echt negatieve gevolgen heeft tijdens de zwangerschap. Toch lijkt er een verband te bestaan. Daarom dat verschillende wetenschappers waarschuwen voor de effecten van overmatig koffiegebruik tijdens de zwangerschap.
Gevolgen voor de baby
- Lager geboortegewicht: Zoals eerder aangegeven is het geboortegewicht van baby’s waarvan de moeder meer koffie drinken lager.
- Kans op miskraam of vroeggeboorte
- Slechte invloed op de bloedvaten: Cafeïne kan een vernauwing aan de bloedvaten tussen de baarmoeder en placenta veroorzaken. Hierdoor krijgt de baby minder bloedtoevoer.
- Onrustige baby: Als er cafeïne in jouw bloed zit, dan kan dit doorgegeven worden aan je baby. Hier kan hij slapeloos en onrustig van worden.
- Vertraging in de groei en ontwikkeling: Bepaalde stoffen worden geremd door cafeïne. Deze stoffen hebben een invloed op de groei en ontwikkeling van de baby.
Heel wat om over na te denken als je verslingerd bent aan het zwarte goud. Maar wat doe je nu met al die informatie? Wel eigenlijk is het eenvoudig: overdrijf niet. Kan je de koffie laten, doe dat dan. Lukt het je niet, probeer je dan te beperken tot een tweetal kopjes per dag.
Tot slot nog dit over koffie als je zwanger bent: de boosdoener in koffie is de cafeïne. Maar die zit natuurlijk niet alleen in koffie. Wees ook voorzichtig met
thee en cola. Al bestaan die drankjes natuurlijk ook in cafeïnevrije versie. Iets om te overwegen?
1 reactie
[…] een baby, al zijn niet alle onderzoekers het daarover eens. Cafeïne, dat je onder meer vindt in koffie en thee, maar ook in heel wat frisdranken, gaat probleemloos door de placenta en komt zo, via mama, bij […]