We kunnen het niet genoeg benadrukken: alles wat je tijdens je
zwangerschap eet en drinkt, komt ook bij je kindje terecht. Bovendien heeft je lichaam voldoende bouwstoffen en energie nodig in de komende maanden. Om je te helpen bij het maken van
de juiste keuzes, zetten we hieronder nog even een aantal belangrijke
voedingstips op een rijtje zodat je weet wat je wel kan of niet eten.
Wel of juist niet eten?
Om te beginnen: eet gezond en gevarieerd: veel verse groenten en fruit, vezels, veel water … Vermijd dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn: alcohol, sigaretten, vet voedsel, zoetigheid … Een gezond eetpatroon in combinatie met regelmatig bewegen is nog beter.
- Zekere tijdens de eerste weken van de zwangerschap, is het belangrijk dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Dat vind je in bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten.
- Rauwe groenten en verse kruiden zijn gezond, maar je moet er wel zeker van zijn dat ze goed gewassen zijn. Twijfel je daaraan, dan laat je ze beter liggen, want ze kunnen een parasiet bevatten die toxoplasmose veroorzaakt, een infectieziekte die gevaarlijk kan zijn voor je baby. Om diezelfde reden kan je beter ook geen rauw(e) of niet goed doorbakken vlees of vis eten.
- Vermijd kazen die bereid zijn met rauwe melk, zoals mozzarella, brie, camenbert … Ze kunnen namelijk een bacterie bevatten die listeriose veroorzaakt, een andere gevaarlijke infectieziekte voor je baby.
- Bij de apotheker en de drogist kan je allerlei voedingssupplementen kopen. Wie gezond en gevarieerd eet, heeft die eigenlijk niet nodig. Maar als je toch het zekere voor het onzekere wil nemen, kies dan een supplement speciaal voor zwangere vrouwen en overschrijd zeker nooit de aanbevolen dosis.
- Neem nooit medicijnen – ook geen ‘onschuldige’ pijnstiller – zonder advies van je arts of apotheker.
Verder is het nu natuurlijk belangrijker dan ooit dat je enkele
elementaire hygiënische regels naleeft:
- Was je handen geregeld, en zeker na elk toiletbezoek, voor elke maaltijd en voor je begint te koken.
- Let op de houdbaarheidsdatum van producten. Dit is niet het moment om daar risico’s mee te nemen.
- Zorg dat opgewarmde maaltijden voldoende verhit worden. Let ook op met afhaalmaaltijden.
- Snijd tijdens het koken rauw vlees en rauwe groenten nooit met hetzelfde mes op dezelfde snijplank.
- Hou je koelkast en je werkoppervlakken goed schoon en vervang regelmatig je vaat- en handdoeken.
2 reacties
[…] kunnen het niet omheen: wat je eet tijdens je zwangerschap, komt bij je baby terecht. Maar ook wat je niet eet, kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van […]
[…] dat je moet uitkijken met rauwkost en niet goed doorbakken vlees, wist je wellicht ook al. De adviezen waar we het in dit bericht over hebben, hebben vooral te […]