Categorie: Zwangerschapstesten

Je kan je zwangerschap vaststellen door het meten van een hormoon met de naam humaan chorion gonadotrofine (beta-HCG) in je ochtend urine of in je bloed.
Het hCG is bij mannen en vrouwen normaal gezien thuis niet te meten maar als je zwanger bent dan verdubbelt de concentratie van hCG in je bloed elke 2 tot 3 dagen tot in de 10e week. Daarna blijft het in je bloed tot je bevallen bent.Het HCG gehalte kan je meten met zwangerschapstesten die je gewoon bij de apotheek.De test bestaat uit een strip die je voor je een paar seconden in je ochtendurine houdt. Het resultaat is na enkele minuten zichtbaar als een kleurverandering.
Vaak is een tweede strip bijgevoegd voor een extra controle. In alle gevallen geldt dat je het best de bijsluiter van de test heel goed leest om teleurstellingen te voorkomen.Als je zwanger bent dat test je in het algemeen positief op de dag van je verwachte menstruatie tot 2 dagen daarna.

Er zijn Ultra Zwangerschapstesten te koop die een zo’n lage concentratie hCG kunnen meten dat je ook al voor je volgende menstruatie een eventuele zwangerschap zou kunnen meten. Echter zo’n 60% van de ‘zwangerschappen’ beëindigen voortijdig zodat je dan alsnog teleurgesteld kan worden.Maar in alle gevallen geldt: lees de gebruiksaanwijzing goed en volg die ook strikt op.De meest betrouwbare test is het meten van hCG in je bloed, dat is met een zekerheid van 99%. Ga daarvoor naar je huisarts of gynaecoloog.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT