12 weken zwanger
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

‘Het grootste deel van mijn ongemakken is verminderd, en mijn buik is nog niet te zien. Soms denk ik dat het niet echt is. Het is net alsof ik gewoon een menstruatie heb overgeslagen en de zwangerschapstest en alle bloed- en urineonderzoeken bij de dokter gewoon toevalstreffers waren.’ – Nikki
Wat gebeurt er met mama’s lichaam in bij 12 weken zwanger?
Je baarmoeder komt nu stilaan boven je schaambeen uit, waardoor je arts of verloskundige haar kan voelen. Alle mama’s beginnen nu toch stilaan een buikje te krijgen en gewone kleding begint nu echt wel te knellen. Veel zwangere mama’s vinden deze week het ideale moment om hun omgeving te laten weten er een kindje op komst is. Vanaf week 12 is de kans dat er nog iets fout gaat immers aanzienlijk kleiner. Het eerste trimester van je zwangerschap zit er bijna op, en vervelende kwaaltjes, zoals vermoeidheid en misselijkheid, beginnen stilaan te verminderen of zelfs te verdwijnen. Helaas krijg je er een aantal andere voor in de plaats. Tijdens zwanger week 12 klagen veel toekomstige mama’s over brandend maagzuur. Dit is een gevolg van de productie van het hormoon progesteron, dat je spieren ontspant. Hierdoor sluit de klep tussen de maag en de slokdarm de maagopening naar boven niet goed af. Wanneer spijsverteringssappen in de slokdarm terechtkomen, geeft dat een branderig gevoel. Ook je huid ondervindt de gevolgen van je zwangerschap. Sommige zwangere mama’s hebben last van een vette huid met puistjes of acne. Plaatsen waar de huid van nature donkerder is, zoals je tepels of eventuele sproetjes, worden nog wat donkerder. Veel toekomstige mama’s zien ook het beruchte ‘zwangerschapsmasker’ verschijnen: onregelmatige bruinachtige vlekken op je voorhoofd, je kin, je wangen of je slapen. Onder invloed van zonlicht verdonkeren deze vlekken, dus bescherm je huid goed wanneer je in de zon zit.Tip! Laat ‘jouw tijd’ niet verstoren door een telefoontje. In plaats van de afstandsbediening te pakken en op pauze te drukken, kun je ook voor je begint de bel van je telefoon uitzetten.
Medische moeders zeggen
Adviseer je weleens alternatieve geneeswijzen?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Ik ben van mening dat acupunctuur een goed hulpmiddel kan zijn bij veel zwangerschapsproblemen en ik raad het vaak aan — maar het kan wel duur zijn. In het algemeen adviseer ik geen kruiden omdat er voor kruidengeneesmiddelen geen goede regelgeving is en ze onvoldoende worden getest; er zijn echter enkele middelen, zoals gember tegen misselijkheid, die zowel veilig als effectief kunnen zijn. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Ja, ik raad vaak alternatieve geneeswijzen aan. Tot mijn favorieten behoren thee van frambozenblad tegen misselijkheid (het kan mogelijk ook de weeën efficiënter doen verlopen), kamillethee voor ontspanning en een goede nachtrust, gemberthee en pepermuntthee of –druppels tegen maagproblemen en misselijkheid. Ik raad ook aan om aan yoga en progressieve relaxatie te doen, en warme baden en douches te nemen zowel tegen gewone pijnen en pijntjes als ter verlichting van de weeën. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Ik geloof dat onder alle omstandigheden alle veilige, effectieve en redelijke geneeswijzen moeten worden overwogen. Dit is een opwindende tijd in de geneeskunde, omdat er steeds meer wordt besloten op basis van bewijsmateriaal en er steeds meer bewijsmateriaal is dat pleit voor alternatieve geneeswijzen, waardoor artsen en patiënten meer keuzes hebben. Het vaakst gebruik ik alternatieve geneeswijzen voor pijnbestrijding bij de bevalling. Ik gebruik graag watertherapie, meditatie, houdingswisselingen, aromatherapie en muziek om de pijn te verzachten. Praat met je arts of verloskundige over de alternatieve geneeswijzen die je zou willen.
Meer informatie over vruchtwaterpunctie
Moet je een vruchtwaterpunctie laten doen?
Vruchtwaterpunctie is een prenatale test die rond 16 weken wordt uitgevoerd. Deze test is meer dan 99 procent nauwkeurig bij het vaststellen van aandoeningen in je zich ontwikkelende baby, zoals het syndroom van Down en vrijwel alle andere chromosoomafwijkingen. Het kan ook enkele honderden andere erfelijke aandoeningen opsporen, zoals cystische fibrose, sikkelanemie, en de ziekte van Tay-Sach, evenals open neuralebuisdefecten (zoals spina bifida en anencefalie). Maar je moet wel je wens om meer over de gezondheid van je baby te weten afwegen tegen het kleine risico (van 1 op 200 tot 1 op 400) dat de test een miskraam tot gevolg heeft.Factoren om te overwegen:
- Ben je op je uitrekendatum 35 jaar of ouder? Het risico op een kind met een chromosoomdefect is groter als je ouder bent.
- Had je een positief (abnormaal) resultaat bij een erfelijkheidsonderzoek? Als de resultaten van een multiple-markertest of een echo erop wijzen dat je een verhoogd risico hebt op een erfelijke aandoening, kan een vruchtwaterpunctie je zekerheid bieden of er iets mis is met je baby.
- Ben je eerder zwanger geweest van een kind met een geboorteafwijking? Hebben jij of je partner een chromosoomafwijking of een erfelijke ziekte, of zijn jullie beide dragers van een erfelijke ziekte zoals cystische fibrose of sikkelanemie? Heeft een van jullie een medische familiegeschiedenis waardoor je kind een grotere kans heeft op een erfelijke aandoening? Een vruchtwaterpunctie kan je rust geven omdat de uitslag ervan voor de overgrote meerderheid van de vrouwen goed nieuws betekent.
1 reactie
[…] Week 12 – Week 14 […]