24 weken zwanger
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Wat gebeurt er met mama’s lichaam in zwanger week 24?
Op vierentwintig weken hebben nagenoeg alle toekomstige mama’s hun kleintje voelen bewegen. In het begin lijken deze bewegingen willekeurig, maar wanneer je erop begint te letten, zal je merken dat er wel degelijk een patroon in zit. Je baby slaapt immers een heel aantal uren per dag. De meeste mama’s merken dat de baby wakker wordt en extra begint te wroeten, net op het moment dat zij tot rust willen komen. Omdat je baby steeds groter en krachtiger wordt, nemen zijn bewegingen toe in intensiteit. Soms trapt of duwt hij zelfs zo hard, dat hij mama pijn doet. Vanaf nu is het belangrijk dat je je baby regelmatig voelt bewegen. Heb je het gevoel dat hij al erg lang rustig is, ga dan even liggen op je linkerzij en duw zachtjes tegen je buik. Heel vaak krijg je daar snel reactie op. Maak je je ongerust omdat je je baby niet (meer) voelt, maak dan een afspraak bij je arts of verloskundige. Zij kunnen je meestal meteen geruststellen. Je baarmoeder komt intussen een aantal centimeter boven je navel uit. Ze is nu ongeveer zo groot als een voetbal. Sommige mama’s moeten rond deze tijd een glucosetest ondergaan, vooral wanneer ze erg veel zijn bijgekomen, veel vocht vasthouden of eerder bevallen zijn van eerder zware baby’s (van vier kilo of meer). Deze test gaat na of je lijdt aan zwangerschapsdiabetes. Deze aandoening ka perfect behandeld worden, maar gebeurt dat niet, dan verloopt de bevalling meestal erg moeilijk.‘Ik ben 24 weken zwanger van mijn eerste kind en het lijkt wel of ik niet kan stoppen met eten. Ik neem rozijntjes en pinda’s mee naar mijn werk en het helpt mijn hongergevoel onder controle te houden.’
— Jennifer
Medische moeders zeggen:
Wat is je beste tip om te zorgen dat je genoeg slaap krijgt?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Het moeilijkste deel van het slapen tijdens de zwangerschap vond ik de pijnen in het laatste trimester. Het hebben van een grote hoeveelheid kussens (vooral een lang kussen waar je je been omheen kunt slaan) hielpen bij het ondersteunen van mijn logge lichaam. Eet niet vlak voor het naar bed gaan (om maagzuur te verminderen) en drink ook niet te veel (de baarmoeder drukt op de blaas en hierdoor moet je vaak ’s nachts naar de wc). Doe ten slotte, indien mogelijk, dutjes als je schema dit toelaat. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
De beste tip om genoeg slaap te krijgen, is om een dutje te doen wanneer je maar kan. Dit is bij je eerste zwangerschap veel gemakkelijker, maar heb je een ander kind, doe dan dutjes op de tijd dat je kind dat doet. Heb je problemen met inslapen, probeer dan een warm bad of warme douche voor je gaat slapen of een beker melk of kamillethee. Yoga en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen
Met alle veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap kan het moeilijk zijn om in slaap te komen. Wat kan helpen is het volgen van een ritueel, je slaapkamer uitsluitend voor slapen houden en jezelf extra tijd geven om je kussens goed te leggen om in slaap te vallen. Bereid je voor op het investeren in kussens om je daar waar nodig te ondersteunen. Doe indien mogelijk dutjes, zolang ze niet verhinderen dat je ’s avonds in slaap valt.
Drie vragen over: Seks tijdens de zwangerschap
Is het normaal om veel zin in seks te hebben tijdens het tweede trimester?
Sommige zwangere vrouwen merken dat hun behoefte aan seks enorm is toegenomen, dankzij een verhoogde bloedstroom in het bekkengebied en de verhoogde gevoeligheid voor stimulatie die daarmee gepaard gaat. Daarnaast kunnen zwangerschapshormonen bijdragen tot een verhoogde vochtigheid van de vagina, wat gemeenschap aantrekkelijker maakt. Een aankomende moeder zei: ‘De hormonen hebben me veranderd in een seksmachine! Ik kan er de laatste tijd geen genoeg van krijgen.’ Maar het is ook volkomen normaal om nu geen zin in seks te hebben. Als je veel pijn hebt of je onaantrekkelijk voelt of gewoon moe bent, dan kan je libido sterk afnemen. ‘Ik ben 25 weken zwanger en ik heb helemaal geen zin om intiem te zijn met mijn man. Ik ben gewoon voortdurend moe en voel me in bijna elke positie ongemakkelijk. Ik heb al heel lang geen orgasme gehad’, vertelt een andere zwangere moeder. Zelfs als je nu geen zin in seks hebt, is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de intimiteit met je partner niet verdwijnt. Blijf elkaar kussen, wees creatief met het geven en nemen van plezier(probeer bijvoorbeeld een massage van het hele lichaam) of probeer orale seks. Als dat allemaal voor jou niet werkt, blijf dan praten met je partner. Zorg ervoor dat hij begrijpt dat je hem niet afwijst en dat je zin in seks naar alle waarschijnlijkheid wel weer terug zal komen.Welke houdingen zijn nu het meest comfortabel?
Volgens een onderzoek onder 20.000 mannen en vrouwen heeft meer dan 75 procent van de stellen geëxperimenteerd met andere standjes bij het vrijen tijdens de zwangerschap. Het zij-aan-zij vrijen was bij velen favoriet. Andere houdingen om te proberen: Leun opzij. Door gedeeltelijk op je zij te liggen terwijl je op je rug ligt (met een kussen onder een heup zodat je niet plat op je rug ligt) zorg je ervoor dat je partner zijn gewicht grotendeels van je buik af kan houden zonder zijn spieren te verrekken. Lepeltjeshouding. Diepe stoten kunnen met het verstrijken van de maanden ongemakkelijk worden. Door zij-aan-zij te liggen is alleen ondiepe penetratie mogelijk.Komt het wel eens voor dat je tijdens de zwangerschap geen seks mag hebben?
Het komt zelden voor, maar het kan inderdaad zijn dat je geen seks mag hebben als je een zwangerschap met een hoog risico hebt. Je mag geen seks hebben bij:- placenta previa of een erg laag liggende placenta
- een geschiedenis van vroegtijdig bevallen
- Vroegtijdige weeën voor 36 weken
- onverklaarbare bloeding of vaginale afscheiding
- kramp in de onderbuik
- baarmoederhalsinsufficiëntie
- ontsluiting
- een niet genezen beschadiging door genitale herpes of een andere seksueel overdraagbare infectie die niet is behandeld.
- Je mag ook geen seks hebben als je vliezen zijn gebroken.
1 reactie
[…] Week 24 – Week 26 40 weken kalender […]