25 weken zwanger
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Wat gebeurt er met mama’s lichaam als je 25 weken zwanger bent?
Veel mama’s merken dat hun haardos er voller uitziet. Dit is een aangenaam gevolg van je hormoonhuishouding. Je krijgt niet echt meer haar, maar je verliest er minder dan normaal. Deze extra haren raak je spijtig genoeg kwijt wel kort na de geboorte, dus wees niet verbaasd wanneer je dan plots erg veel haar verliest. Ongeveer een kwart van de zwangere mama’s beginnen rond deze tijd en tot het einde van hun zwangerschap te snurken in hun slaap. Gelukkig is dit een kwaaltje waar je zelf geen last van hebt, maar het kan wel behoorlijk vervelend zijn voor de je partner. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar het helpt om op je linkerzij te slapen. Dat is trouwens ook comfortabeler dan op je rug, omdat het gewicht van je baby in deze houding geen druk uitoefent op de aders die je onderste lichaamshelft van bloed voorzien. Doordat je meer vocht vasthoudt, kan je niet alleen last hebben van gezwollen enkels en voeten, maar ook van een tintelend of zelfs een verdoofd gevoel in je handen. Na de bevalling, wanneer mama’s lichaam dat overtollige vocht afvoert, verdwijnt deze kwaal vanzelf. Sommige baby’s drukken, door hun positie in de buik van mama, tegen de zenuwbanen van de onderrug en de benen. Dit veroorzaakt pijn in de onderrug, benen en billen. Bij een enkele mama is de pijn zo erg dat ze nog nauwelijks kunnen lopen of hun benen opheffen. Dit ongemak verdwijnt meestal vanzelf na de geboorte, maar tot dan kunnen de volgende remedies verlichting brengen: een kersenpitkussentje, een icepack, slapen op een harde matras, niet te lang stilzitten, en geen zware lasten tillen. Mama’s die niet gebaat zijn met deze middeltjes, gaan best langs bij een fysiotherapeut of een osteopaat.‘De mensen met wie ik werk begonnen mijn buik aan te raken. Ik heb mijn handen voor mijn buik gehouden en met een strenge stem gezegd ‘Niet aanraken! Dit is van mij!’ Mensen moeten begrijpen dat we niet ongevraagd willen worden aangeraakt. Als je het vraagt dan zeg ik, afhankelijk van mijn bui, misschien ja. Dat is niet onbeleefd van me, het is mijn lichaam.’
– Annie
Laat het ons weten!
Zwangerschapshormonen kunnen soms best rare dingen doen met je lichaam, bijvoorbeeld haar laten groeien waar dit voorheen niet of weinig voorkwam. Heb jij nog vreemde gezichts- of lichaamsbeharing waargenomen sinds je zwanger bent? Laat een reactie achter »Medische moeders zeggen
Hoeveel zorgen maak je je over je gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Het is niet helemaal duidelijk wat het optimale gewicht is dat je tijdens een zwangerschap moet aankomen. Als ik zie dat een patiënt veel aankomt, dan praten we over wat ze precies eet en hoeveel en bespreken we lichaamsbeweging. Ik denk niet dat zwangere vrouwen zich compleet moeten onthouden van suiker- of vethoudende voeding tijdens de zwangerschap. Ze moeten gewoon af en toe in kleine hoeveelheden worden gegeten als een traktatie. En denk eraan, als je sport, kun je wat meer traktaties nemen. Ik laat vrouwen ook weten dat hoe meer ze aankomen, hoe groter de kans is dat ze een grote baby krijgen en/of zwangerschapsdiabetes. Beide kunnen de bevalling bemoeilijken en de kans op een keizersnede vergroten. En hoe meer vrouwen aankomen, hoe harder ze moeten werken om het gewicht na de bevalling weer kwijt te raken. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Overmatige gewichtstoename is een belangrijke kwestie omdat het voor zwangere vrouwen een risico betekent op diabetes, problemen met de bloeddruk en complicaties bij de bevalling. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat baby’s problemen hebben met hun suikerniveau nadat ze geboren zijn. Als een van mijn patiënten te veel aankomt, dan vraag ik haar zich te herinneren wat ze de laatste 24 uur heeft gegeten en laat ik haar een week lang een gedetailleerd voedseldagboek bijhouden. Door naar deze informatie te kijken, kunnen we kijken waar de extra calorieën vandaan komen. Veel voorkomende boosdoeners zijn sap, frisdrank en verwerkte voeding. Ik beveel aan om snoep en toetjes te vermijden en meer vers fruit en verse groenten te eten, mager vlees en bronnen van eiwit en magere zuivelproducten. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Het hangt ervan af. Als je geen diabetes hebt tijdens je zwangerschap en je baby een redelijke grootte heeft bij de geboorte, is gewichtstoename een afzonderlijk probleem dat na de bevalling kan worden aangepakt. Je kunt samen met je arts een plan ontwikkelen om je te helpen om weer een gezond lichaam te krijgen nadat je baby is geboren.
Drie vragen over: Prenatale zorg in het derde trimester
Hoe vaak ga ik in het derde trimester naar de verloskundige?
Tussen 28 en 36 weken, zie je je verloskundige elke twee weken. In de laatste maand van je zwangerschap neemt dit toe tot eenmaal per week.Wat zal ze bij elk bezoek doen?
- Ze zal vragen hoe je je fysiek en emotioneel voelt en terugkomen op kwesties die bij je laatste afspraak ter sprake kwamen.
- Ze vraagt hoe vaak je baby beweegt. Ze zal je eraan herinneren dat je moet bellen als je een afname van de activiteit waarneemt. Ze kan je zelfs vragen om de bewegingen van je baby te gaan tellen.
- Ze neemt je ademhaling, pols en temperatuur op. Ze weegt je, controleert je urine op tekenen van pre-eclampsie, urineweginfecties en andere problemen, controleert je bloeddruk, en onderzoekt je enkels, handen en gezicht op zwellingen.
- Ze onderzoekt je buik om een schatting te maken van de grootte en positie van je baby. Ze meet ook de afstand tussen je schaambeen en de bovenkant van de baarmoeder om er zeker van te zijn dat je baby normaal groeit.
- Mogelijk controleert ze je baarmoederhals. Verwacht niet bij elk bezoek een inwendig onderzoek. Veel verloskundigen doen dit alleen als ze zich ergens zorgen over maken, zoals vroegtijdig bevallen. Ben je eenmaal voorbij je uitgerekende datum, dan zal je verloskundige je baarmoederhals controleren om te besluiten of de weeën opgewekt moeten worden.
- Ze vertelt je waar je op moet letten. Ze vertelt je over de tekenen van vroegtijdig bevallen en pre-eclampsie, en neemt andere waarschuwingssignalen waarbij je haar meteen moet bellen met je door. Als je uitgerekende datum dichterbij komt, zal ze de voortekenen van de bevalling met je bespreken en je laten weten wanneer je haar moet bellen.
- Ze neemt jouw vragen over de bevalling met je door. Neem een lijst mee en vraag je partner om daaraan mee te werken.
Welke tests krijg ik tijdens het derde trimester?
Afhankelijk van je situatie kan je de volgende tests aangeboden krijgen:- Hematocriet/hemoglobine. Deze bloedtest om te testen op bloedarmoede zal tijdens het derde trimester worden aangeboden. (Als je bent getest toen je je glucosetolerantietest deed en de resultaten waren normaal, dan wordt het wellicht nu niet herhaald.)
- Screening op zwangerschapsdiabetes. Als je in het tweede trimester een normale glucosetest had, dan ben je klaar. Heb je deze test echter nog niet gehad, of waren de resultaten niet normaal en je hebt de glucosetolerantietest nog niet gedaan, dan word je nu getest.
- Screening Rh-antilichaam. Als je rhesusnegatief bent, zal de screening op antilichamen worden herhaald (meestal tegelijk met je glucosetest) en krijg je met 28 weken een injectie met Rh-immunoglobuline. Dit beschermt je tegen het ontwikkelen van antilichamen die een risico zouden kunnen vormen voor je baby in het onwaarschijnlijke geval dat er in het derde trimester bloed van je baby in jouw bloedsomloop terechtkomt.
- Testen voor seksueel overdraagbare infecties. Als je een groot risico loopt, zal je verloskundige een kweek van de baarmoederhals uitvoeren om te controleren op chlamydia en gonorroe en zal je bloed worden getest op syfilis. Het is verstandig om je opnieuw op HIV te laten testen als de kans bestaat dat je dat hebt opgelopen sinds je aanvankelijke test.
- Groep B Strep test. Tussen 35 en 37 weken zul je in je vagina en rectum worden gecontroleerd op groep B streptokokken (GBS). Je zult niet meteen worden behandeld als je kweken positief zijn omdat een vroege behandeling geen garantie biedt dat de bacteriën niet terugkomen. (Ben je al eerder bevallen van een baby met GBS, dan kan je deze test overslaan, want dan krijg je in ieder geval antibiotica tijdens de bevalling.)
Deskundig advies: Is het veilig om dieetfrisdrank te drinken tijdens de zwangerschap?
Craig Winkel, voorzitter van de afdeling verloskunde en gynaecologie, Georgetown University, Washington, DCSommige mensen beweren dat kunstmatige zoetstoffen kankerverwekkend of giftig zouden kunnen zijn. Ik denk niet dat er aantoonbaar bewijs is dat de zoetstoffen in light frisdranken problemen veroorzaken als ze worden geconsumeerd in hoeveelheden die de gemiddelde persoon drinkt. In het algemeen raden we zwangere vrouwen aan om veel water te drinken; het is niet verstandig om in je vochtbehoefte te voorzien door veel light frisdrank te drinken. Frisdranken bevatten veel natrium, en een te veel aan zout is slecht als je een hoge bloeddruk hebt. Is het veilig om zo nu en dan light frisdrank te drinken? Absoluut. Eén glas per dag kan waarschijnlijk helemaal geen kwaad.
1 reactie
[…] Week 25 – Week 27 40 weken kalender […]