27 weken zwanger
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Mama’s lichaam tijdens 27 weken zwanger?
Misschien weet je zelf of je mama wordt van een meisje of een jongen, maar misschien heb je dat niet verteld aan de mensen in je omgeving. Je zal merken dat velen het leuk vinden om te speculeren over het geslacht van je baby. De vreemdste argumenten worden aangevoerd om te bepalen of er een zoon of een dochter in je buik zit. Zo zouden de vorm van je buik en je borsten, de kleur van je urine en de hartslag van je baby allemaal indicaties zijn van het geslacht van de baby. Ook het al dan niet misselijk zijn tijdens het eerste trimester van je zwangerschap zou iets vertellen over zijn geslacht. Ook pendelen met de trouwring boven mama’s buik, is een veelbeproefde methode om het geslacht van de baby te achterhalen. Allemaal leuk en zelfs grappig wanneer jij het geslacht van je kleintje wel kent. Helaas zijn al deze ‘trucjes’ weinig accuraat. De reden waarom ze soms wel kloppen, is omdat je nu eenmaal één kans op twee hebt om juist te gokken! Het tweede trimester loopt stilaan op zijn laatste benen. Stilaan begint je buikje je bewegingsvrijheid te beperken, en door je toegenomen gewicht en je verplaatste zwaartepunt, doet je rug vaker pijn dan vroeger. Je baby drukt misschien ook op bepaalde zenuwbanen, waardoor sommige mama’s last krijgen van vervelende pijnscheuten in hun onderrug en benen. Ook de bloedtoevoer naar de onderste ledematen komt wat in het gedrang, waardoor je last kan hebben van spierkrampen in je kuiten en in je tenen. In zo’n geval doe je er goed aan de verkrampte spier te stretchen of een beetje rond te wandelen. Ook een massage kan ontspannend werken. Zet de toekomstige papa dus maar aan het werk! Eén van de eerste vragen die je zal horen na de bevalling is of je borstvoeding wil geven. Denk daar nu al over na. Overweeg de voor- en de nadelen van zowel borst- als flesvoeding, je eigen karakter en je persoonlijke situatie. Bespreek dit uitgebreid met je partner, want welke methode je ook kiest, zijn steun zal je zeker nodig hebben. Laat je door niemand anders een bepaalde keuze opdringen.Tip! Of je nu een baby verwacht of je kind een groter autostoeltje krijgt, wacht niet tot het laatste moment met het installeren van het stoeltje. Het kost tijd en oefening om dit goed te doen.
Medische moeders zeggen:
Mag je alcohol drinken tijdens de zwangerschap?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Het komt erop neer dat je geen alcoholische dranken moet drinken als je zwanger bent, aangezien er geen bekende drempel is voor het foetaal alcoholsyndroom en andere complicaties van alcohol tijdens de zwangerschap. Met die gedachte in het achterhoofd, denk ik dat het wel acceptabel is om een klein glaasje champagne te drinken op een bruiloft of een beetje wijn tijdens een jubileumdiner. Denk er echter aan dat als men duidelijk kan zien dat je zwanger bent, volslagen vreemden het nodig zullen vinden om op je te mopperen. Denk er ook aan dat je slechts bij hoge uitzondering alcohol moet nemen en dan nog in een kleine hoeveelheid. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Ik beveel het niet aan. Het punt is dat alcoholgebruik in verband wordt gebracht met het foetaal alcoholsyndroom, en hoe meer alcohol je drinkt gedurende langere tijd, hoe slechter het is. Voor de meesten van ons is het negen maanden lang vermijden van alcohol niet zo moeilijk en misschien merk je dat je het niet eens mist. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
We leren dagelijks meer en meer over het foetaal alchoholsyndroom, maar we hebben nog steeds geen ‘veilige’ hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap vastgesteld. Aangenomen wordt dat een kleine hoeveelheid alcohol voordat je je er van bewust was dat je zwanger was, waarschijnlijk geen effect zal hebben op je baby. Net zo is een half of kwart glas wijn of champagne een of tweemaal bij een speciale gelegenheid tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niet schadelijk voor je baby, maar de zorgen wegen niet op tegen het plezier. Neem in plaats daarvan mousserende cider en geniet zonder dat je twee keer hoeft na te denken.
Verrassende feiten: Symptomen die je nooit mag negeren
Er komen zo veel kwalen, pijntjes en vreemde gevoelens voor tijdens de zwangerschap dat het moeilijk kan zijn om te besluiten wat normaal is en wat een telefoontje om 2 uur ’s nachts naar de huisarts of verloskundige rechtvaardigt. Hier volgt een opsomming van symptomen die een alarmbelletje moeten doen rinkelen. Let op dat sommige van deze symptomen meer of minder urgent kunnen zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie of gezondheidsgeschiedenis en hoe lang je zwanger bent. Je verloskundige zou op verschillende punten tijdens de zwangerschap met je moeten doornemen bij welke tekenen je onmiddellijk moet bellen.- Ernstige of aanhoudende pijn in de onderbuik
- Vaginale bloeding of spotting
- Het lekken van vocht of een verandering van de vaginale afscheiding, d.w.z als het waterig, slijmerig of bloederig wordt
- Druk op het schaambeen of pijn in de onderrug of kramp voor de 37e week van de zwangerschap
- Pijn of branderig gevoel bij het plassen
- Weinig of niet plassen
- Ernstig of langdurig overgeven of overgeven dat gepaard gaat met pijn of koorts
- Rillingen of koorts van 38 ºC of hoger
- Aanhoudende jeuk over het hele lichaam, vooral als dit gepaard gaat met geelzucht (geel kleuren van de huid), donkere urine en ontkleurde ontlasting
- Gezichtsstoornissen, zoals dubbel zien, wazig zien, donker zien, sterretjes zien of lichtflitsen
- Ernstige hoofdpijn die meer dan twee tot drie uur aanhoudt
- Zwellen of pafferigheid (ook wel oedeem genoemd) van de handen, het gezicht, rond de ogen, of een plotseling waarneembare gewichtstoename van 2 pond of meer, die geen verband houdt met de voeding
- Aanhoudende ernstige kramp in de benen of pijn in de kuiten die niet makkelijker wordt als je je enkel buigt en je tenen in de richting van je scheenbeen laat wijzen.
- Afname van beweging van de foetus. (Als vuistregel: als je minder dan tien bewegingen in twee uur voelt bij 26 weken of later, moet je onmiddellijk je huisarts bellen.)
- Letsel van de onderbuik
- Flauwvallen of duizeligheid met of zonder hartkloppingen
- Elk gezondheidsprobleem waar je normaal gesproken je huisarts voor zou bellen ook als het geen verband houdt met de zwangerschap (zoals een verkoudheid die erger wordt in plaats van beter). Bel gewoon iets sneller dan je normaal zou doen.
Tip! Zelfs als jouw symptoom niet op bovenstaande lijst voorkomt, is het beter voorzichtig te zijn en je verloskundige altijd te bellen als je je zorgen maakt over je zwangerschap. Artsen en verloskundigen zijn aan deze telefoontjes gewend en er is meestal 24 uur per dag iemand beschikbaar om te helpen.
1 reactie
[…] Week 27 – Week 29 40 weken kalender […]