37 weken zwanger
Zijn buikje, armpjes en beentjes zijn intussen mooi mollig geworden, zoals het voor een pasgeboren baby past. Het maakt hem schattig en aaibaar, onweerstaanbaar voor iedereen en vooral voor mama en papa. Sommige baby’s hebben als je 37 weken zwanger bent al een hele haardos, terwijl andere nog een kaal hoofdje hebben. Maar zoals we eerder al vertelden, zegt het haar waarmee je baby geboren wordt – wel, geen, veel, weinig, licht of donker – niks over zijn definitieve haar. De haartjes waarmee hij geboren wordt, vallen immers na de geboorte geleidelijk aan uit, om vervangen te worden door de definitieve haardos.
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Wat staat je te wachten als je 37 weken zwanger bent?
Heb je al last van nestdrang? Dat is een verschijnsel dat voorkomt bij veel zwangere mama’s wanneer de bevalling nadert. Terwijl ze de voorbije weken voortdurend last hadden van vermoeidheid, krijgen ze plots hopen energie en beginnen als een gek te poetsen of op te rommelen. Het lijkt wel alsof ze aanvoelen dat ze daar de volgende weken wat minder tijd voor zullen hebben. Ook in de dierenwereld komt dit fenomeen trouwens voor. Moederdieren zorgen er immers ook voor dat hun nest klaar is om de kleintjes te herbergen. Vandaar de naam nestdrang. Het zou wel eens kunnen dat de oefenweeën waarmee je stilaan vertrouwd bent geraakt, niet meer zo onschuldig zijn. Hoe vooral in de gaten of ze regelmatig terugkeren en pijnlijk(er) worden. Ook als de tijd tussen twee contracties steeds korter wordt, is dat een wellicht een teken dat de bevalling eraan komt. Ook wanneer je water breekt, is het tijd om je verloskundige te bellen of om naar het ziekenhuis te vertrekken. Als de weeën nog niet te hevig zijn, is er geen reden om in allerijl te vertrekken, maar je wacht best niet te lang. Wil je je nog even opfrissen? Denk eraan dat je geen bad meer mag nemen wanneer je water gebroken is. Wanneer je water breekt, kan het zijn dat je plots een grote(re) hoeveelheid helder vocht verliest, maar het kan ook zijn dat het in kleine beetjes naar buiten komt (wanneer de vruchtzak bovenaan scheurt). Verwacht je niet aan liters water, eerder de hoeveelheid die in een grote mok past. Ben je niet zeker of je vruchtwater verliest, contacteer dan je arts of verloskundige. Hij of zij kan dat eenvoudig vaststellen. Sommige mama’s verliezen voor de bevalling ook een slijmprop. Dit is een hoop witachtig slijm, vaak vermengd met bloed, die de baarmoedermond afsloot tijdens de zwangerschap. Mama’s voor wie dit de eerste zwangerschap is, verliezen die slijmprop soms zelfs al enkele weken voor de bevalling. Verlies je plots meer bloed, aarzel dan niet om je arts te raadplegen of naar het ziekenhuis te gaan.‘Ik voel me goed, het hoeft voor mij helemaal niet zo snel achter de rug te zijn, maar ik word gek van het ‘onbekende’ van alles! Even snel mijn laatste afspraakje gemaakt bij de kapper voor vanavond, dan hoef ik er tenminste niet uit te zien als een heks als ik eindelijk mijn baby te zien krijg!’ – Mieke
Medische moeders zeggen:
Wat is dé bevallingstip die je aan al je patiënten meegeeft?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Het belangrijkste bij de bevalling is denk ik of je in staat bent om je eraan over te geven. Het is verstandig om zoveel mogelijk te weten te komen over de bevalling en de geboorte om zo op een rijtje te krijgen hoe je het liefst zou willen hebben dat alles verloopt. Maar een geboorte is onvoorspelbaar en dingen veranderen. Sommige vrouwen komen erachter dat ze eigenlijk geen ruggenprik nodig hebben en doen het prima tijdens de bevalling, met het voordeel dat ze in beweging kunnen blijven. En andere vrouwen, die alle ingrepen willen vermijden, blijken hun bevalling zo slopend te vinden dat ze niet zonder een of andere vorm van pijnbestrijding kunnen. Of er kunnen complicaties optreden, zodat een ingreep nodig is. Het is van cruciaal belang dat je je niet te zeer vastklampt aan één bepaalde manier van bevallen. Je wilt er toch niet helemaal kapot van zijn als het niet precies gaat zoals je gedroomd had? Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Dé bevallingstip die ik aan al mijn patiënten meegeef, is dat ze flexibel moeten zijn. De bevalling is dé gebeurtenis in ons leven die ons laat zien dat we niet altijd alles onder controle hebben. Sommige bevallingen gaan zeer snel, andere duren wat langer, maar iedere bevalling is speciaal. Neem elk moment zoals het komt, doe steeds wat jou het beste lijkt en aarzel niet van gedachten te veranderen als het niet gaat zoals je wilt. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Plan het zo dat je niet te strikt aan je plannen vasthoudt. Iedere geboorte is een beetje anders. Een goede communicatie met je arts en andere mensen die je bijstaan bij de bevalling is het allerbelangrijkste voor je geboorte-ervaring. Schroom niet om vragen te stellen tijdens bevalling en bij de geboorte en geef ook aan wat je wilt. Vergeet niet dat je lichaam is gemaakt om dit goed te doen; gebruik wat je in je hebt en geniet van het hele proces.
Tip! Als je je favoriete kussen inpakt, kies dan een kussensloop met een patroon, zodat je hem niet verwisselt met ziekenhuiskussens.
Drie vragen over: Keizersneden
Hoeveel kans heb ik op een keizersnee?
Eén op de vijf vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, bevalt tegenwoordig via een keizersnee en de overgrote meerderheid zag dat niet aankomen. Daarom is het voor alle vrouwen van belang dat ze zich voorbereiden op de mogelijkheid. Er kunnen tal van redenen zijn waardoor je een onvoorziene operatieve bevalling moet ondergaan, bijvoorbeeld als de baarmoederhals niet verder ontsluit, je baby niet meer verder het geboortekanaal ingaat of als er tekenen zijn dat je placenta begint los te laten van de baarmoederwand. Een geplande keizersnee kan worden geadviseerd als:- Je in het verleden een ingrijpende baarmoederoperatie hebt ondergaan, een klassieke keizersnee (verticale incisie) of meerdere keizersneden
- Je baby in een stuitligging of dwars ligt
- Je drie of meer baby’s draagt
- Je een aandoening hebt als placenta previa (de placenta ligt voor de baarmoedermond), genitale herpes of zwangerschapsvergiftiging die verergert.
Wat kan ik tijdens een keizersnee verwachten?
Normaal gesproken kan je partner gewoon bij je blijven tijdens de voorbereidingen op je operatie, de operatie zelf en de geboorte. De verpleegkundigen zullen een scherm opstellen, zodat hij de daadwerkelijke handeling niet hoeft te zien. Je krijgt een ruggenprik, die de onderste helft van je lichaam verdooft. Je medische team zal je aan het infuus leggen en een katheter bij je aanbrengen om urine af te voeren tijdens de ingreep. De arts maakt normaal gesproken een horizontale incisie in je huid boven je schaambeen en maakt dan een tweede snede in het onderste deel van je baarmoeder. De arts haalt je baby er behoedzaam uit en tilt hem zo op dat je hem even kunt zien voordat een kinderarts of verpleegkundige zich over hem ontfermt. Terwijl de staf je baby onderzoekt, haalt de arts je placenta naar buiten en naait je weer dicht. Veel vrouwen zijn verbaasd dat het dichtnaaien wel 45 minuten tot een uur kan duren, omdat de operatie zelf slechts enkele minuten in beslag neemt. Het dichtnaaien van een keizersnee kan tijdrovend zijn, omdat de arts verschillende lagen – baarmoeder, spieren, huid – afzonderlijk moet dichten.Hoe zal ik me na een keizersnee vermoedelijk voelen?
Als je volledige narcose hebt gehad, zul je je versuft voelen en misschien wel misselijk. Binnen 24 uur na de operatie word je uit bed geholpen zodat je wat rond kunt lopen. Dit is goed voor je bloedsomloop en vermindert sterk de kans op bloedstolsels. Zorg dat je voldoende pijnstillers krijgt, zodat je gemakkelijk kunt bewegen, zitten en borstvoeding kunt geven. Na 24 uur worden infuus en katheter verwijderd en mag je zeer mild voedsel eten, als je dat wilt. Binnen twee tot vier dagen worden je hechtingen, krammen of klemmen verwijderd en mag je waarschijnlijk naar huis.Deskundig advies: Is het veilig om seks te hebben in het derde trimester?
Deskundige: Pennie Morrison, vrouwenarts, University of Alabama School of Nursing, Birmingham, Alabama.Absoluut! Er is geen enkele probleem, tenzij je een complicatie hebt als placenta previa, als je vliezen zijn gebroken of als je eerder vroegtijdige bevallingen hebt gehad. Als je placenta de baarmoedermond blokkeert (placenta previa) kan deze door seks loslaten en bloedingen veroorzaken, wat ernstige gevolgen voor je baby kan hebben. Als je vliezen zijn gebroken, beschermt de vruchtwaterzak je baby niet langer, waarmee hij het risico loopt van bacteriële besmetting. Maar verder is het veilig om tijdens de gehele zwangerschap seks te hebben, bij wijze van spreken tot je de bevallingskamer wordt binnengereden.
2 reacties
[…] studie vergeleek twee groepen vrouwen bij wie de baarmoederhals voor de zwangerschapsduur van 37 weken al behoorlijk kort was – een teken dat de bevalling elk moment op gang kan komen. Een deel van […]
[…] vrouw van nabij te volgen en het spontane verloop van de bevalling af te wachten totdat de vrouw zevenendertig weken zwanger is. Als de vliezen voor 34 weken breken, wacht meer meestal liever af dan de bevalling in te […]