38 weken zwanger
De hoeveelheid vruchtwater die je baby omringt neemt stilaan af als je 38 weken zwanger bent. Geen nood, er blijft nog voldoende over om je baby te beschermen en vlot te laten bewegen. Als je in je buik zou kunnen kijken, zou je zien dat de grijpreflex van je baby al goed ontwikkeld is. Hij balt zijn handjes samen tot kleine knuistjes of neemt de navelstreng vast. Zijn longen zijn nu klaar voor hun taak buiten mama’s buik, maar het kan goed zijn dat je baby het zo naar zijn zin heeft daarbinnen, dat hij liever nog even blijft zitten. Heb nog wat geduld, het duurt nu echt niet lang meer.
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Je bent 38 weken zwanger: Wat gebeurt er met je lichaam?
Je buik neemt vanaf nu tot aan de bevalling nog amper toe in omvang – oef! Soms heb je het gevoel dat je op springen staat. Is je baby al ingedaald, dan zit je buik nu ook merkbaar lager. Nu kan het aftellen echt beginnen in zwanger week 38. Heb je er de energie voor, doe dan wat klusjes waar je de komende weken geen tijd voor zal hebben, zoals het aanvullen van je diepvriezer, zodat je snel eten op tafel kan hebben als je baby er is. Neem natuurlijk ook voldoende rust en geniet van de tijd met jullie tweetjes. Eens jullie mama en papa zijn is daar (even) wat minder tijd voor. Heb je ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Als je die knoop nog niet doorgehakt hebt, doe het dan nu. Dat is immers de eerste vraag die aan kersverse mama’s wordt gesteld. Als je borstvoeding wil geven, is het immers belangrijk dat je baby zo snel mogelijk na de geboorte aangelegd wordt. Op dat moment is zijn zuigreflex immers het sterkst. Of je nu voor borstvoeding kiest of niet, bij alle mama’s bereiden de borsten zich voor op hun taak. Sommige mama’s hebben als last van lekkende borsten. Het vocht dat uit je borsten komt, is de zogenaamde voormelk, colostrum. Dat is nog geen echte moedermelk, maar het bevat wel belangrijke antistoffen voor je baby. Het is dikker en geliger van kleur dan moedermelk. Zorg dat je goed weet hoe een bevalling begint, zodat je juist kan reageren als het zover is. De meeste mama’s – zeker wanneer het hun eerste zwangerschap is – vertrekken veel te vroeg naar het ziekenhuis. Probeer de eerste weeën in alle rust op te vangen in je vertrouwde thuisomgeving. Volg wel nauwgezet het verloop van je weeën op. Let op de duur van een wee, de tijd tussen twee weeën en de intensiteit van de pijn.‘Ik vond het zwanger zijn leuk, maar nu wordt allemaal spannend, want we naderen het einde van de zwangerschap en we maken ons op voor de bevalling. Ik ben ruim voor mijn uitgerekende datum gestopt met werken, zodat ik nog wat tijd had om uit te rusten voordat de baby komt.’ Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb.’ – Marianne
Partnerpraat: Hoe papa het best kan helpen tijdens de bevalling
Hoewel jij de ster bent op de dag van de bevalling (een rol die je baby snel zal overnemen als hij zijn entree maakt) heeft ook papa een sleutelrol. Hier zijn wat manieren waarop hij betrokken kan blijven en behulpzaam kan zijn op de grote dag:- Jij hebt je ziekenhuistas waarschijnlijk al weken geleden ingepakt, maar het is misschien ook een goed idee als hij wat dingen voor zichzelf meeneemt. Gemakkelijke schoenen, een schoon shirt en wat te snoepen zijn essentieel. Ook een kussen is geen gek idee, zodat hij even weg kan dommelen tijdens rustige momenten.
- Geef je partner de verantwoordelijkheid voor ziekenhuispas, zorgpas en andere medische zaken, zodat hij met de verpleegsters kan praten als er in het ziekenhuis vragen zijn over het papierwerk.
- Als je eenmaal in de bevallingskamer bent, is de belangrijkste taak van je partner jou te helpen concentreren en ontspannen – de bevalling en geboorte kunnen alles bij elkaar wel 48 uur duren. Je hebt misschien enkele traditionele ontspanningstechnieken geleerd tijdens je zwangerschapsgymnastiek, maar wees niet bang iets anders te proberen. Als jij denkt dat het kan helpen, vraag hem dan je voeten te masseren, je haar te kammen of gewoon je hand vast te houden.
- Laat hem dingen voor je halen of regelen. Als je iets nodig hebt, bijvoorbeeld iets te drinken of medicijnen, laat hem dan de juiste mensen optrommelen. En ook als je iets dwarszit – te veel mensen in de kamer, een irritant persoon in de medische staf enz. – vraag hem dan het probleem op te lossen.
- Laat je partner een fysieke steun voor je zijn. Vraag hem je te ondersteunen als je rondloopt, laat hem helpen als je van houding wilt veranderen in bed of laat hem een been vastpakken als je gaat persen.
- Vraag hem van tevoren of hij de navelstreng wil doorknippen en maak daar afspraken over met de verloskundige of arts. Veel vaders vinden het geweldig om deze laatste stap te regelen bij de verwelkoming van hun baby in deze wereld.
- Tegenwoordig kiezen veel vaders ervoor aanwezig te zijn in de bevallingskamer – maar niet allemaal. Waar ben jij als je kind wordt geboren?
Medische moeders zeggen:
Hoe kun je je het beste voorbereiden op een leven met een baby?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Het belangrijkste is dat je flexibel bent. Houd niet te veel vast aan een vooropgesteld plan voor hoe je leven eruit moet zien als de baby daar is. Mijn ervaring is dat baby’s erg goed zijn in het uitdagen van de controlefreak die in ieder van ons schuilt. Ontwikkel een goed sociaal netwerk en praat met andere ouders, zowel met kinderen van dezelfde leeftijd als met oudere kinderen, omdat zij waarschijnlijk hetzelfde hebben doorstaan wat jij nog gaat meemaken. Ik zou je echt op het hart willen drukken lekker uit te gaan met je partner of vrienden. Het is goed voor je als je even met volwassenen onder elkaar kunt zijn of als je wat tijd voor jezelf hebt. Zorg dat je iemand (vrienden, familie of babysitter) hebt waaraan je je kind toevertrouwt, zodat je een paar uur weg kunt. Verder is het zaak dat je een lichtdimmer op de babykamer hebt en is het te hopen voor je dat er een wasmachine in de buurt staat. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
De beste voorbereiding op het leven met een kind is dat je van je zwangerschap leert dat je niet alle aspecten van je leven onder controle kunt hebben. Leer flexibel te zijn en luister naar je instincten. Baby’s verwachten niet van ons dat we alles in één keer weten. Het opgroeien duurt een tijd en daarin leren we vanzelf wat we moeten doen. Geniet van de momenten samen met je baby – het gaat allemaal zo snel voorbij. Met mijn eerste kind zat ik er steeds enorm over in dat ik niet perfect was, maar ik heb geleerd dat perfectie niet is wat kinderen van ons verlangen. Het is veel belangrijker om er gewoon voor ze te zijn, ze vast te houden, met ze te lachen en met ze te huilen. Ze groeien zo snel op, maar deze momenten onthoud je beiden voor de rest van je leven. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Bespreek met je partner zaken als het delen van de zorg, de manier van opvoeden, prioriteiten, huishoudelijk werk en carrières. Als je op dezelfde golflengte zit, zul je bereid zijn als een team samen te werken om te zorgen voor je baby en elkaar. Je bouwt je eigen gezin. Er komen ongetwijfeld veel goede en slechte tijden; probeer in ieder geval te genieten van elke fase en zorg dat je je gevoel voor humor houdt! Stel je open op voor elkaar als dat nodig is.
Drie vragen over: Voorbereiding op borstvoeden
Waarom wordt borstvoeding beschouwd als de beste manier om een baby te voeden?
Moedermelk is de beste voeding die de natuur te bieden heeft aan baby’s. Het bevat alle vitaminen, voedingsstoffen, vetten en afweeropbouwende stoffen die je baby nodig heeft. Tientallen studies hebben de voordelen van borstvoeding bevestigd en er worden doorlopend nieuwe gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste voordelen. Borstvoeding kan:- De intelligentie van je baby verbeteren.
- Je baby beschermen tegen diarree, ademhalingsproblemen en oorontstekingen.
- Het risico van je baby verminderen op obesitas, allergieën en leukemie.
- Je stressniveau en het risico op borstkanker verlagen.
Wat kan ik doen om me op het geven van borstvoeding voor te bereiden?
Veel aanstaande moeders vragen zich af of ze hun tepels op een of andere manier moeten afharden in de voorbereiding op de borstvoeding. Helaas, dat helpt niet. Maar je kunt de kans op succesvol borstvoeding geven verbeteren door te lezen over hoe het moet en uit te vinden bij wie je moet aankloppen als het allemaal niet zo lekker gaat. Dit zijn de vier belangrijkste dingen die je moet weten:- Sta erop dat je direct na de geboorte huidcontact krijgt met je baby (behalve als een van jullie een medische complicatie heeft), zodat je zo snel mogelijk met de borstvoeding kunt beginnen. Als je een keizersnee hebt, vraag dan of je baby bij je mag in de verkoeverkamer, zodra de operatie voorbij is.
- Besef dat borstvoeding geven niet bij iedere vrouw even gemakkelijk gaat en dat je niet alleen staat als je je ontmoedigd voelt. Probeer zo vroeg mogelijk hulp te krijgen, als je nog in het ziekenhuis ligt, zodat jij en je baby de slag van het borstvoeden te pakken krijgen, voordat jullie naar huis gaan.
- Voed je pas geboren baby acht tot twaalf keer per 24 uur. Dat is gemiddeld om de twee tot drie uur, maar probeer geen schema op te leggen. Voed je baby als hij erom vraagt. En tenzij het om medische redenen nodig is, zou je baby enkel en alleen moedermelk moeten krijgen totdat de borstvoeding goed op gang gekomen is (in ieder geval de eerste paar weken)
Wat is het meest voorkomende borstvoedingsprobleem en hoe kan ik het voorkomen?
Dat borstvoeding de meest natuurlijke manier van het voeden van je baby is, wil nog niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is. Voor veel vrouwen kan borstvoeding in het begin ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Lijd niet in stilte. Pijn is vaak een indicatie dat je baby je borst niet goed vasthoudt (het zogenoemde aanleggen). Zijn mond zou het grootste deel van je tepelhof moeten omvatten (het gekleurde deel van je tepel), met iets meer van het deel onder je tepel in zijn mond. Je tepel moet diep in de mond van je baby steken. Als het voeden pijn doet na de eerste paar slokjes, kun je het beste afkoppelen door je pink tussen het tandvlees van je baby en je tepel te steken – probeer het dan opnieuw, totdat je een houding vindt die minder pijnlijk is. Praat met een lactatiedeskundige voordat je het ziekenhuis verlaat, om er zeker van te zijn dat je baby goed aanligt. Als je ziekenhuis geen speciale steun voor borstvoeding biedt, of je loopt tegen moeilijkheden aan na het verlaten van het ziekenhuis, kun je voor hulp contact opnemen met La Leche League Nederland.Tip! Het is volkomen normaal dat je je niet op je gemak voelt als je borstvoeding moet geven in het openbaar, maar soms kan het niet anders. Zorg dat je een extra deken of jasje bij je hebt en drapeer het over je schouder en het hoofd van je baby voor de nodige privacy.
1 reactie
[…] Week 38 – Week 40 40 weken kalender […]