39 weken zwanger
Hoewel hij nog weinig plaats heeft in je buik, beweegt hij nog volop. Daarmee oefent hij de coördinatie van de bewegingen en traint hij zijn spieren. Hij werkt ook ijverig verder aan het vetlaagje onder zijn huid. Het buitenste laagje van die huid begint hij stilaan te verliezen, omdat eronder nieuwe huidlagen gevormd worden. Zo heeft hij een knuffelzacht velletje wanneer mama hem voor het eerst kan vasthouden. Je baby is inmiddels voldragen, maar sommige baby’s kiezen ervoor om nog even te blijven zitten. In uitzonderlijke gevallen blijven baby’s tot week tweeënveertig in hun mama’s buik. Als het zo’n vaart loopt, zal je arts waarschijnlijk beslissen om de bevalling in te leiden of om een keizersnede uit te voeren. Wist je trouwens dat het je baby zelf is die beslist wanneer hij geboren wordt? Wetenschappers zijn er nog niet uit hoe het precies gebeurt, maar het lichaam van de baby geeft het lichaam van de mama een signaal dat het er klaar voor is.
VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING
In samenwerking met de: Zwangerschapskalender van Babyplaza.beGegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Mamanmeer.be & Babyplaza.be zijn onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Wat gebeurt er met mama’s lichaam in zwanger week 39?
Je gaat nu wekelijks op controle bij je verloskundige of arts. Deze onderzoekt grondig hoe het met je baby gesteld is: zijn hartslag, zijn ligging en zijn groei. Hij of zij voert ook een inwendig onderzoek uit om te controleren of je baarmoederhals al verstreken of ‘rijp’ is. Een verstreken of rijpe baarmoederhals is korter en weker, zodat de baby er vlot doorheen kan. Let goed op de bewegingen van je baby in zwanger week 39. Het is belangrijk dat je hem geregeld voelt bewegen. Voel je je baby lange tijd niet meer, neem dan contact op met je arts of verloskundige. Veel zwangere mama’s voelen zich wat grieperig kort voor de bevalling. Het je last van misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel of diarree, dan kan dat een teken zijn dat de bevalling op til is. Toekomstige mama’s worden, zo kort voor ze bevallen, vaak overweldigd door erg verschillende emoties: bezorgdheid, angst, opwinding, vermoeidheid, onzekerheid, … Erg normaal allemaal, je staat immers voor een belangrijke mijlpaal in je leven. Zeker wanneer je voor de eerste keer mama wordt, heb je er geen idee van wat je te wachten staat. Maak je niet te veel zorgen, het komt allemaal goed straks als je baby in je armen ligt. Dan ben je in een klap al die emoties en zwangerschapskwaaltjes vergeten! Laat je niet gek maken door familie en vrienden die je – met de beste bedoelingen – opbellen of schijnbaar toevallig langskomen om te zien ‘of je er nog bent’. Iedereen leeft met je mee en kijkt, net als jij, uit naar de komst van je kleine spruit. Word je liever met rust gelaten, zeg dat dan gerust.‘Ik heb sinds 5 uur gistermiddag weeën. Soms heb ik ze een paar uur lang, dan weer niet, en er zit steeds vijf tot acht minuten tussen. Ik ben steeds van plan mijn arts te bellen als ze komen, maar iedere keer als ik de telefoon pak, verdwijnen ze. Ik krijg het idee dat dit kind me in de maling neemt.’ – Monica
Vertel het ons
Ongerustheid is vast onderdeel van de zwangerschap, die immers ontelbaar veel nieuwe zaken met zich meebrengt om over te piekeren. Voor veel vrouwen kan die ongerustheid een climax bereiken als hun uitgerekende datum nadert.Waar zit (of zat) je het meest over in aan het eind van je zwangerschap? Reageer »
Medische moeders zeggen
Moeten baby’s bij hun moeder op de kamer liggen in het ziekenhuis?
Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.Volgens mij is het in de meeste ziekenhuizen standaard dat de baby op dezelfde kamer als de moeder ligt, tenzij er sprake is van een complicatie. Ik ben er in ieder geval voor. Maar enkele uren ononderbroken slapen na een langdurige bevalling is erg goed voor je herstel. Daarom zouden vrouwen wel de mogelijkheid moeten hebben hun baby naar de kraamkamer te laten brengen als ze willen rusten. Marijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Ik adviseer nieuwe moeders altijd hun baby bij zich op de kamer te nemen. Ik vond het heerlijk om te kunnen knuffelen met mijn kleintjes en ze te kunnen voeden wanneer ze wilden. Een kamer delen met je baby helpt ook de moedermelk sneller op gang te laten komen en volgens mij slapen baby’s beter en zijn ze rustiger als ze weten dat mama dichtbij is. Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Absoluut. We weten dat hoe meer intensief contact er is tussen moeder en kind na de geboorte, hoe beter ze het doen. Baby’s hebben hun moeder nodig en moeders hebben hun baby’s nodig na de geboorte. Als je erover inzit of je wel goed voor je baby kunt zorgen na een keizersnede, zorgt dan dat er 24 uur per dag iemand bij je is om ervoor te zorgen dat jullie twee bij elkaar kunnen zijn. Baby’s moeten zo snel mogelijk de borst aangeboden krijgen en ook moet er vaak huidcontact met mama of papa zijn in de eerste paar dagen en weken van hun leven.
Verrassende feiten: Hoe je lichaam verandert na de geboorte
Zelfs als je bevalling snel en gemakkelijk was, zal het enige tijd duren voordat je weer helemaal de oude bent. Dat kan moeilijk zijn, maar bedenk wel dat het ook negen maanden heeft geduurd om zover te komen, dus alles is niet van de een of de andere dag terug in de oude staat – emotioneel of fysiek.Wat kun je van je lichaam verwachten:
- Je begint meteen af te vallen. Hoewel je voorlopig nog niet terugbent op je gewicht van voor je zwangerschap, zijn de meeste vrouwen meteen zo’n elf pond lichter na de geboorte van een baby van zeseneenhalf tot acht pond. En ze raken nog zo’n twee pond kwijt van de placenta en minstens een pond bloed en vruchtwater. Het duurt weliswaar een tijdje voor je lichaam weer de vorm heeft van voor de zwangerschap – dat zwangere buikje hou je misschien langer dan je lief is – maar aan het eind van de eerste week ben je waarschijnlijk ook nog zo’n vier pond aan vocht kwijt.
- Je krijgt last van afscheiding die kraamvloed wordt genoemd. Nadat je baby is geboren, laat de bekleding van je baarmoeder los. Hierdoor ontstaat een afscheiding die kraamvloed heet en die weken kan duren. In eerste instantie zit er bloed in deze afscheiding, dus het ziet er helderrood en menstruatieachtig uit, daarna wordt het langzaam lichter van kleur, overgaand in wit of geel voordat het stopt.
- Je gemoedstoestand verandert voortdurend. Binnen twee of drie weken na de geboorte wordt zestig tot tachtig procent van de kersverse moeders overvallen door de ‘kraamvrouwentranen’. Je kunt dan humeurig en huilerig zijn, uitgeput, je slaapt slecht, of je voelt je opgesloten of angstig. Je eetlust kan veranderen – het is mogelijk dat je meer of minder wilt eten – of je voelt je kribbig, nerveus of bezorgd over je moederschap. Het goede nieuws is dat deze emotionele ellende over het algemeen binnen twee tot vier weken voorbij is.
Bel je huisarts als:
- Je kraamverband binnen het uur doorweekt is: het kan een teken zijn van een postnatale bloeding.
- Je griepachtige symptomen voelt: het kan dan gaan om mastitis of borstontsteking.
- Je aanwijzingen hebt voor een infectie of als je pijn hebt rond de plaats waar je bent ingeknipt, ingescheurd of waar de keizersnee is verricht.
- Je niet kunt slapen, zelfs als je baby slaapt, of als er gedachten bij je opkomen om je kind iets aan te doen. En ook als je de hele dag moet huilen, verschillende dagen achter elkaar, of als je paniekaanvallen hebt. Dit zijn tekenen van een postnatale depressie.
Hoe kun je snel herstellen:
- Slaap als je baby slaapt. Het kan zwaar zijn dit advies op te volgen, zeker overdag, maar het helpt echt.
- Beperk het aantal bezoekers en de tijd die je met hen doorbrengt. Denk erover de telefoon uit te schakelen en een briefje op de deur te plakken met de mededeling ‘we liggen te slapen’, waarmee je onverwacht bezoek ontmoedigt.
- Eet een uitgebalanceerd dieet.
- Drink veel. Vermijd dranken met cafeïne, alcohol en frisdrank met veel suiker.
- Accepteer ieder aanbod voor hulp bij het koken, schoonmaken, kinderzorg, boodschappen enzovoort. Als geen hulp wordt aangeboden, vraag er dan om. Dat is moeilijk, maar geloof ons, je vrienden en familie willen graag helpen en de meesten zullen vereerd zijn dat je ze vraagt. Als je geen gratis hulp kunt krijgen, denk er dan eens over een kraamhulp, een schoonmaakster of anderen in te huren die jou de broodnodige rust kunnen geven.
- Isoleer jezelf niet. Praten met vrienden, familie en andere nieuwe moeders over je geboorte-ervaring en het leven met een pasgeborene kan helpen om alles weer aan te kunnen.
2 reacties
[…] is belangrijk dat baby’s niet te vroeg geboren worden, omdat dat allerlei problemen met zich mee kan brengen. Het kan immers betekenen dat je baby […]
[…] de indaling nog niet plaatsgevonden in week 39? Geen paniek, in sommige gevallen daalt de baby pas in op het moment van de bevalling. Bij het […]